Virtuaalihevonen - Takaisin hevoslistaukseen

PP MVA, ERJ-I, YLA2
Uusi omistaja ja uudet sivut osoitteessa http://valhekuva.net/muut/tollo.html

ML WOODOO

© Elisa P. ja nica

Perustiedot

Nimi ML Woodoo Lempinimi Tollo
Syntymäpäivä31.10.2011 Rekisterinumero VH12-031-0240
RotuSuomalainen puoliverinen SukupuoliOri
Säkäkorkeus167 cm VäriCremello
Koulutustasoko HeA re 160 cm me 150 cm PainotusEsteet
Kotitalli Seppele Omistaja nica VRL-01425
Kasvattaja nica VRL-01425 Muuta

Kuvagalleria© Pää-, 1, 2 ja 3. ratsastuskuvat nica
© Rakenne (line) Elisa P. (väritys) nica (tausta) SweetLittleVampire
© 6,7,8. kuvat AnneL

Ikääntyminen

31.10.11 - syntynyt
31.11.11 - 1v.
31.12.11 - 2v.
31.01.12 - 3v.
31.03.12 - 4v.
31.05.12 - 5v.
31.07.12 - 6v.
31.09.12 - 7v. - Ikääntyminen jäässä toistaiseksi
31.11.12 - 8v.
31.01.13 - 9v.
31.03.13 - 10v.
31.05.13 - 11v.
31.07.13 - 12v.
31.09.13 - 13v.
31.11.13 - 14v.
31.01.14 - 15v.
31.03.14 - 16v.
31.05.14 - 17v.
31.07.14 - 18v.
31.09.14 - 19v.

Historia

ML Woodoo, eli tutummin Tolloksi nimetty kermanvärinen ori syntyi Mel Sereniin 31.10.2011. Ori on yhden hienoimman kantatammani Ceinak Zhydarin viimeisimpiä varsoja. Tiesimme, että Cina periyttää hyvin, joten tarkoituksena oli etsiä tammalle lupaava ori. Löysin hienon Orbit Mochan, jolle Tollo oli taas ensimmäinen jälkeläinen. Värin periytymisen kanssa ei tarvinnut jännittää hetkeäkään, molemmat vanhemmat olivat cremelloja, joten tästäkin varsasta tulisi takuulla cremello. Olin todella innoissani ja olin jo valmiiksi päättänyt, että tämä varsa jäisi minun omistukseeni.

Tollo oli upea jo varsana. Se näytti hienoja liikkeita ja hurjaa hyppykykyä, hypäten tarhan 150cm lankkuaidan yli tammojen puolelle ollessaan puolitoista vuotias. Tolloa koulutettiin huolella. Tämä kermanvärinen ori osoitti kerta toisensa jälkeen kilpakentillä olevansa aivan uskomattoman lahjakas estehevonen, jolla oli päätä hypätä vaikka mistä ja mitä vain. Ori on todellakin sitä, mitä sen vanhempia miettiessä haettiinkin. Näyte täysin onnistuneesta kasvatustyöstä.

Luonne

Yleisesti: Kermanvärinen Tollo on erittäin kiltti estepainotteinen ori. Hevosella on hyvä työmoraali ja se kyllä tekee niin kuin ratsastaja haluaa. Jos kuski ei osaa pyytää tai laiskottelee, se heijastuu välittömästi Tolloon, joka päättää laiskotella myös. Orilla on valtavasti voimaa ja tahtoa esteillä, se on hyvä kilpahevonen.

Hoidettaessa: Vaikka ori on kiltti käsitellä, on silläkin huonoja tapoja. Karsinassa ori pyörii, varsinkin silloin jos sillä ei ole edessä ruokaa. Heinäverkon luona hevonen seisoo nätisti paikoillaan harjauksen ajan. Kurakeleillä ori on armoton hoitajalleen. Se piehtaroi joka kerta kaikista kuraisimmassa paikassa minkä se vaan sattuu löytämään. Tietenkin yhtälö: vaalea hevonen ja kura, on hyvin työläs hoitajalle. Satulointi tai suitsiminen eivät tuota Tollon kanssa ongelmia. Ori käyttäytyy hyvin myös eläinlääkärin ja kengittäjän läsnä ollessa. Veden kanssa Tollo on aluksi epäileväinen, mutta kun vesiletkun näyttää Tollolle ennen suihkuttamista, tai vie orin haistelemaan lätäkköä ennen läpi ratsastamista, ori on ihan ok veden kanssa.

Taluttaessa ja lastattaessa: Tollo on kiltti taluttaa. Silloin tällöin orin mielestä sähkölangat ovat pelottavia ja esimerkiksi portin kohdalla pitää tehdä loikka eteenpäin tai sivulle. Silloin taluttajan pitää olla tarkkana, ettei ori pääse karkuun. Autoon hevonen kävelee suoraan, se ei mieti kahdesti. Kulkeminen rekassa ja trailerissa onnistuu hyvin, Tollo on oikein mallikas matkustaja.

Ratsastaessa ja kisattaessa: Tollo on vahva ratsastaa. Se on energinen hevonen ja kulkee mielellään isossa ja pitkässä muodossa. Sileällä Tollon kanssa saa tehdä aika paljon töitä, että saa orin kuulolle ja ryhtiin. Se ei anna mitään ilmaiseksi ja jos ratsastajaa laiskottaa, niin ori käyttäytyy ihan samalla tavalla. Koska Tollo on raamikas ja isohko hevonen, sen vertymiseen menee aikaa. Väsyessään ori kuitenkin pakenee taas pitkäksi tai voi heitellä päätään ylös alas yrittäessään paeta tuntumaa.

Esteillä ori on loistava. Sillä on luontaisesti hyvin etenevä ja pyörivä laukka. Ainut ongelma on esteradallakin, se että Tollo ei malttaisi tulla lyhyemmäksi ja kuunnella pidätteitä. Lyhyet välit tuottavat Tollon kanssa ongelmia, jos hevosta ei saa ratsastettua oikein. Tahtoa sillä kuitenkin on ja kieltoja ei tule ilman todellista syytä. Jos paikka on huono, niin ori yrittää vielä viimeiseen asti ylittää esteen. Joskus se onnistuu siinä puhtaasti ja joskus se rämäyttää esteen läpi hajottaen koko esteen. Silti se ei epäröi hetkeäkään seuraavaa hyppyä lähestyttäessä. Tollolla on voimaa ja se hyppää hyvällä tekniikalla isojakin esteitä. Radalla ori täytyy vain saada kunnolla kuulolle ja sen ei saa antaa mennä liian kovaa. Maastossa ori taas on energinen. Se ei oikein millään malttaisi kävellä, vaan aina pitäisi ravata tai laukata. Ensimmäisten laukkapätkien jälkeen ori rauhoittuu hieman. Tollo on perusvarma maastoratsu, se ei ole vaarallinen vaikka saattaakin säpsyä pelottavia juttuja.

Uusissa paikoissa Tollo on hyvin rauhallinen. Se ei turhaan sytkyile uusia hevosia, ihmisiä tai paikkoja nähdessään. Radalla ori keskittyy esteisiin ja antaa kaikkensa. Vaikka hevonen tulisi huonoon paikkaan, se yrittää parhaansa ja pelastaa ratsastajan monta kertaa. Erikoisesteitä ori ei tuijota, vaan hyppää ne kyselemättä kahdesti. Tollo on oikein luottopeli esteillä!

Huomioitavaa

Sukutaulu

i. Orbit Mocha
fwb, crem, 169cm
ERJ-I, KERJ-I
ii. Killburn TO
fwb, vkk, 170cm, EVM
iii. Bad Boy, EVM
iie. Magnum Dolly, EVM
ie. Magic Sun
fwb, crem, 165cm, EVM
iei. Irish Latte, EVM
iee. Del Alba, EVM
e. Ceinak Zhydar
fwb, crem, 165cm
KTK-II, ERJ-I, YLA1
ei. Zhystrad
kwpn, vkk, 166cm, EVM
eii. Zhyyl Wie, EVM
eie. Lullaby, EVM
ee. Cei Ciinarstath
fwb, crem, 163cm, EVM
eei. Ceifierth, EVM
eee. Lady Style, EVM

Sukuselvitys

Tollon isä Orbit Mocha on kovaluontoinen 169cm korkea suomalainen puoliverinen. Ori on väritykseltään kaunis cremello ja se on menestynyt erinomaisesti este- ja kenttäratsastuksessa. Molempien lajien laatuarvosteluissa ori on palkittu ensimmäisellä palkinnolla. Orilla on hieno hyppytekniikka ja jo nuorena se oli hyvin lupaava estehevonen. Orilla on useita hyvinmenestyneitä jälkeläisiä.

ii. Killburn TO oli komea 170cm korkea voikko suomalainen puoliverinen. Se kilpaili ihan kansainvälisilläkin areenoilla kenttäratsastuksessa ja palkittiin 3 vuotiaana ikäluokkansa lupaavimpana kenttäratsuna nuorten hevosten katselmuksessa. Ori menestyi laatuarvostelussa ja kantakirjassa, saaden molemmista ensimmäisen palkinnon. Ori periyttää hienoa voikkogeeniä.
iii. Bad Boy oli suurikokoinen 170cm korkea ruunikko hannover. Ori oli kotoisin Saksasta ja se saapui 6-vuotiaana Suomeen jalostuskäyttöön. Ori kilpaili myös Suomessa esteratsastuksessa, sekä kenttäratsastuksessa. Hienon sukunsa perusteella ori oli tammanomistajien mieleen, vaikka menestys ei ihan ollut huippuluokkaa.
iie. Magnum Dolly oli 166cm korkea, kaunis ruunikko suomalainen puoliverinen. Tamman painotus oli esteratsastus ja se kilpaili paljon kotimaassaan Suomessa. Tamma kantakirjattiin kolmos palkinnolle ja se jätti jälkeensä muutamia hienoja esteratsuja.

ie. Magic Sun oli 165cm korkea cremellon värityksen omaava suomalainen puoliveritamma. Tamma sai 4 varsaa, joista jokainen oli väriltään vaikko tai cremello. Tamma pärjäsi hyvin esteradoilla ja se kävi laatuarvostelussa napaten sieltä ensimmäisen palkinnon. Tamma oli erinomainen myös rakenteeltaan ja se kantakirjattiin ensmmäiselle palkinnolle.
iei. Irish Latte xx oli 170cm säkäinen voikko englantilainen täysiverinen. Orin painotus oli kenttäratsastuksessa ja se oli hyvin menestynyt. Ori jätti jälkeensä hienoja puoliverijälkeläisiä, joille se periytti hyvää rakennetta. Ori kantakirjattiin toisella palkinnolla ja se menehtyi 8 vuotiaana pahan ähkyn seurauksena kesken kisakauden.
iee. Del Alba oli kaunis 165cm korkea cremellotamma. Tamma syntyi Suomessa, mutta kilpaili kansainvälisesti hyvällä menestyksellä. Tamma kantakirjattiin toisella palkinnolla ja laatuarvostelussa se sai ensimmäisen palkinnon. Jälkeläisiä tammalle kertyi viisi kappaletta, joista vain yksi jäi Suomeen.

Tollom emä Ceinak Zhydar on yksi Mel Serenin kantatammoista. Hienon värityksensä ansiosta se on herättänyt paljon ihailua. Säpsy tamma on kerännyt meritteejä esteillä ja näyttelypuolella. Tamma on palkittu ERJ-I palkinnolla sekä kantakirjattu II-palkinnolla. Cina keräsi kisaurallaan 93 ERJ:n alaista sijoitusta ja muutamia sijoituksia kenttäratsastuksessakin. Tamma on jättänyt jälkeensä myös useita upeanvärisiä jälkeläisiä.

ei. Komea voikko ori Zhystrad ja se on rodultaan hollanninpuoliverinen. Kermanvaalea ori on kilpaillut esteradoilla 160cm luokissa upealla menestyksellä ja sillä on kuusi jälkeläistä. Kovaluontoinen ori on myös tehnyt itsensä tunnetuksi pistämällä kisapaikoillaan ranttaliksi, sillä sen ego ei kestä muita oreja kovinkaan lähellä. Ori on kantakirjattu toisella palkinnolla ja värityksensä puolesta tuntuu menevän jalostuksessa kuin kuumille kiville. Sen omistaja ei kuitenkaan halua viljellä sen siementä liiakseen, vaan pitää oriin jälkeläiset harvana herkkuna ja vain hyvin menestyneille tammoille.
eii. Raudikko ori Zhyyl Wie, joka on rodultaan trakehner. Ori on kilpaillut ahkerasti rataesteillä 160cm luokissa ja menestynyt hienosti. Piirtopäinen komistus on myös antanut ihmisille silmän ruokaa näyttelykehissä ja se on kantakirjattu toisella palkinnolla vain kahden pisteen päästä ykköspaikasta. Vahvaluonteinen ja voitontahtoinen ori on periyttänyt kunnianhimoaan ja hienoa hyppytekniikkaansa myös jälkipolville, joita löytyykin jo kymmenkunta.
eie. Vankkarakenteinen ja temperamenttinen tamma Lullaby, joka on myös esteratsu. Tamma on kilpaillut aina 160cm luokissa asti ja menestynyt hienosti, vaikka sen säikky luonne yleensä uuden ratsastajan kanssa aiheuttaakin alkuun runsaasti kieltoja erikoisilla esteillä. Näyttelyissäkin tämä kaunis voikko tamma on menestynyt hienosti ja se on myös kantakirjattu kolmannella palkinnolla.

ee. Sirorakenteinen tamma Cei Ciinarstath, joka omaa myös harvinaisen cremello-värityksen. Tamma on kilpaillut niin esteillä, kuin kenttäratsastuksessakin, mutta sen ehdoton vahvuus ovat rataesteet, joissa se kilpailee korkeimmissa luokissa. Tammalla on vasta yksi jälkeläinen, sillä se loukkaantui eräällä kaudellaan lievästi ja sai pitää mammaloman sinä vuonna. Vauva-ajan päätyttyä se palasi radoille entistä ehompana ja haistatti kaikille epäilijöilleen pitkät tulemalla luokassaan toiseksi. Näyttelyissä tamma ei ole vielä pyörähtänyt, kuin tamma- ja varsaluokissa, mutta nähtäväksi jää mitä sijoituksia tulevaisuus tuo tullessaan.
eei. Vankka ja komea voikko ori Ceifierth. Orilla on kilpailtu hienolla menestyksellä lähinnä rataesteillä 160cm luokissa ja se on nuoruudessaan niittänyt mainetta myös pienemmissä luokissa. Rodultaan herran on hollanninpuoliverinen. Ori ei ole rakenteellisesti mikään priimaelikko, mutta sen kilpasuoritukset puhuvat hyvin puolestaan sen jalostusuraa ajatellen. Ceifierthilla onkin jo kertynyt muutamia jälkeläisiä niin este- kuin kenttäradoille.
eee. Erikoisen voikko-värityksen omaava englantilainen täysiverinen Lady Style. Tammasta piti aikanaan tulla laukkaratsu, mutta sen ajat eivät riittäneet voittoihin, joten se sai vaihtaa alansa estepuolelle. Tamma kunnostautuikin uudessa ”ammatissaan” hienosti ja kipusi aina 160cm luokkiin asti. Nykyään tämä tulinen tamma tahkoaa viimeisiä ratojaan ennen rauhallisempaan käyttöön siirtymistä. Nähtäväksi jää tullaanko sillä vielä valloittamaan kilparatoja koulupuolella.

Sukuselvitys: (emän puolelta) Ros. / (isän puolelta) nica

Jälkeläiset

synt. 15.04.12 - fwb-t ML Lyra - E: Sneaky Liar - om. aksu
synt. 24.09.12 - fwb-t ML Haunted - E: Winterberry Solo - om. Kali Showjumpers/Narie
synt. 03.08.13 - fwb-o ML Wolwacea - E: Black Currant Solo - om. kati VRL-10361
synt. 23.01.14 - fwb-o Silverlode Roman - E: Silverlode Romantique - om. Silverlode/Natalia
synt. 08.02.14 - fwb-t Tarott - E: ML Sascha Lovin' - om. X/Miia
synt. 20.02.14 - fwb-t Raindance LAC - E: Minuet R - om. Las Vegas/Troya
synt. 20.02.14 - fwb-o JB Ogoun - E: Macadamia Jra - om. Järnby/Anne VRL-06858
synt. 19.07.14 - fwb-t Ivory Halleberry - E: Ivory Melody- om. Ivory Stables/Kaneli
synt. 29.07.14 - fwb-t ML Spicarta - E: Countess F - om. Scarlett L.
synt. 14.08.14 - fwb-t Mélawen - E: Maplepath's Katharine - om. Petäjävaara/Mila (VRL-11936)
synt. 15.08.14 - fwb-o Phantom IWB - E: Fairuza Coyote F - om. Aittohaara/Inna (VRL-05322)
synt. 20.08.14 - fwb-o ML Dothraki - E: Nymphetamine PB - om. Hestia/Heidi N.

Varustekaappi


© Equestrian PRO ja Mestyn varuste

Päiväkirja

Tollon päivyri Seppeleen foorumilla. Tekstit jotka on lähettänyt Jesse, ovat nican kirjoittamia. Pääset sinne tästä.

Valmennukset

07.03.2012 - Estevalmennus

Olin ajatellut ratatreeniä viikonlopun kisoja varten ja nica oli samaa mieltä, kun kysyin häneltä tätä asiaa. Kokosimme siis yhdessä radan kentälle ja sitten nica haki Tollon ja rupesi verryttelemään oria. Otimme alkuverryttelyyn jo mukaan kavaletteja, joita Tollo jostain syystä aluksi hieman jännitti, mutta tultuaan kavaletit muutamaan kertaan, ori rentoutui huomattavasti. nicakaan ei tiennyt miksi ori yht'äkkiä oli jännittynyt. Jatkoimme kuitenkin veryttelyesteillä. Hyppäsimme ensin pystyä molemmista suunnista ja sen jälkeen okseria myös molemmista suunnista. nica tuli verryttelyesteeksi vielä pystyä, jonka alla oli vesimatto. Ori hyppäsi verryttelyssä ihan hyvin, se oli mukavan virkeä, mutta ei kuitenkaan höyrynnyt liikoja. Sitten kaksikko sai vetää hieman henkeä, ennen kuin aloitimme radan. Rataan tuli 12 estettä ja 14 hyppyä, eli kolmoissarja oli mukana radalla. nica lähti hieman alitemmossa radalle, mikä oli hieman ihmeellistä Tollolle, sillä ori oli aina hyvin energinen ja eteenpäinpyrkivä. Ensimmäisellä okserilla oli ongelmia ja takapuomi tuli alas. nica sai Tolloa hieman ryhdistäytymään loppuradalle ja hevonen hyppäsikin loppuradan huomattavasti varovaisemmin. Silti se ei ollut kuitenkaan täysin oma itsensä. nica lopetti radan ja sanoi huomanneensa, että Tollo oli hieman vastahakoinen. Sanoin, että ratsukko voisi tulla vielä kavalettiharjoituksen muutamaan kertaan ja sen jälkeen antaisimme olla tältä päivältä. Turha hevosta oli hypyttää sen enempää, kun se ei selvästikään ollut täysin vireessä. Kavatteliharjoituksella Tolloa satiin vähän rentoutumaan ja sen jälkeen ratsukko otti loppuverryttelyt ja hyvät käynnit. Pyysin soittamaan Tollolle hierojan tarkistamaan sen mahdollisten jumien takia. Sitten miettisimme harjoitusohjelmaa uudelleen. - Sami

14.03.2012 - Estevalmennus

Viime valmennuksesta oli pari viikkoa. Ratsukolta oli jäänyt viime valmennuksen jälkeisen viikonlopun kilpailut käymättä hevosen oudon käytöksen takia. Nyt oli kuitenkin hieroja sanonut, että orin olisi hyvä päästä vähän jumppaamaan. Olin siis koonnut kentälle jumppasarjoja, kahta erilaista ja innaritehtävän seitsemällä innarilla. Keskittyisimme näihin siis tänään ja korkeudet olisivat pieniä. Ajatus olisi vain jumpata hevosta ja saada sen jumeja auki. Alkuverryttelyssä keskityimme rentoo ja kuuliaiseen hevoseen. Ei vetoa päällä kumpaankaan suuntaan. Verryttely tehtiin huolella ravissa ja laukassa. Laukassa apuna oli muutama yksittäinen kavaletti. Tollo tuli hyvin kavaletille, paljon paremmin kuin viimeksi. Hyvän verryttelyn jälkeen ratsukkoa sai levähtää hetken, ennen kuin aloitimme jumppaa. Tulimme ensin jumppasarjoja. Toisessa oli ravilähestyminen ja lyhyillä väleillä ensin pysty ja sitten okseri. Tollo tuli sisälle hyvin, nican piti katsoa tarkasti, että se oli suora estettä kohti tullessa. Jumppaa tultiin monta kertaa, ja nostin esteitä hieman kertojen välillä. Sitten siirryimme seuraavalle jumpalle, missä olikin sitten pystyjä neljä peräkkäin ja joka välissä yksi laukka. Välit olivat hieman lyhyet, jotta Tollo ei turhaan kiihtyisi vaan sen pitäisi odottaa välissä. Esteet pysyivät pieninä ja tultiin molemmista suunnista monta toistoa. Sitten pidimme taas ihan lyhyen hengähdystauon.

Viimeinen tehtävä oli innarisuora. Ori tykkäsi tästä tehtävästä selvästi eniten. Se oli tulossa innareille jopa liian kovaa ja välissä tuli hieman kiire nostella jalkoja. Muutaman toiston jälkeen saatiin kuitenkin tasapainoisia suorituksia molemmista suunnista. Kaikki tehtävät yhdistettiin vielä radaksi, joka tultiin kaksi kertaa. Ori näytti tällä kertaa enemmän omalta itseltään, joten tästä se taas lähtisi. - Sami

15.04.2014 - Estevalmennus

nica halusi kilpailuihin valmistavan ratatreenin ja pyysi minut paikalle. Olin suunnitellut radan jo etukäteen ja rakensimme sen yhdessä ennen treenejä. Aloitimme treenauksen verryttelyillä. nica verrytteli ihan omaan tahtiin, fixailin vielä rataa, hain pari peloketta esteiden alle ja laittelin muutenkin korkeuksia kuntoon. Verryttelyjen jälkeen nica tuli ristikkoa molemmista laukoista, muutamia kertoja ympyrällä. Nostin ristikon sitten pystyksi ja ratsukko tuli verryttelyhyppyjä pystylle. Kokeilimme sitten vielä muutamaa linjaa, ennen kuin annoin nican ja Tollon tulla koko radan. Linjat hypättiin vain kerran, jotta näkisin vähän mille korkeudelle rata laitettaisiin aluksi.

nican ratsastaminen linjoille oli sujuvaa. Tollo tuli hyviin paikkoihin ja lähti hyppään rennosti. Jopa liiankin, se otti etujalkavirheen takia alas okserin etupuomin yhdeltä linjalta. Olin kuitenkin sanonut, että linjat tullaan vain kerran, joten seuraavaksi oli radan vuoro. Nostin esteet 130cm korkuisiksi ensimmäistä kierrosta varten. Ratsukko lähti pienen hengähdystauon jälkeen radalle. Rata oli rytmikäs. Tollo oli enemmän skarppina, kuin verryttelyssä. Se oli kuitenkin vahva ja nicalla oli tekemistä saada se tulemaan välit tasaisesti ja ratsastaja joutui tekemään hevoselle aika paljon tilaa väleihin. Pidätteet menivät kuitenkin läpi ja Tollo hyppäsi puhtaan radan. Ratsukko sai taas hengähdystauon ja nostin esteitä 150cm korkeuteen. nica ja Tollo tulivat sitten radan uudelleen. Olin huomauttanut siitä, että Tollon pitäisi olla enemmän kuulolla, jotta rytmi olisi tasaisempi. nica yritti korjata asiaa ja ehkä Tollo hieman hidasti esteiden korkeudenkin takia, mutta silti ori oli todella kiireinen. Rata oli kuitenkin sujuva ja mikä parasta, yhtään puomia ei otettu alas. Tulimme vielä uudelleen hieman ongelmia tuottaneen kolmoissarjan, jonne Tollo oli tulossa kokoajan liian kovasti sisälle. Muutaman kerran jälkeen ori kuitenkin malttoi ja saatiin hyvät hypyt ja välit sarjalle. Loppuverkkaa ja kehut hevoselle hyvästä työstä. - Sami

16.06.2014 - Estevalmennus

Tänään oli tarkoitus mennä ihan kontrolli ja jumppatehtäviä, sillä rataharjoituksia Tollo oli tehnyt koko kesän kilpailuissa. Kilpailut olivat ilmeisesti sujuneet ihan hyvin, joten emme kokeneet tarpeelliseksi hypätä treeneissäkin rataa. nica verrytteli Tollon huolella, kun kokosin samalla jumppasarjoja kentälle. Tein myös kaarevan S-linjan oksereilla, jotta saataisiin ratsukko töihin. Kun ratsukko oli verrytellyt, aloitimme estetehtävillä. Tulimme ihan ensin pieniä kavaletteja suoralla linjalla. Kavalettien väleihin tuli kaksi pientä laukkaa ja kavaletteja oli jonossa neljä. Ensimmäisillä kierroksilla Tollo oli vähän turhan vahva ja tuli välit liian kovasti. nican piti istua satulaan ja saada pidätteet läpi jo ensimmäisellä askeleella kavaletin jälkeen, jotta käsijarru ei olisi päällä enää toisen askeleenajan ennen kavalettia. Tehtävää tultiin molemmista suunnista. Muutamien toistojen jälkeen nica rupesi löytämään oikeat kikat rytmin saamiseksi ja tehtävä sujui oikein mallikkaasti. Tollo näytti silti vahvalta, mutta se malttoi kuitenkin odottaa hieman enemmän. Kavalettien jälkeen aloitettiin jumppasarjalla. Siinä oli peräkkäin kolme innaria ja sen jälkeen kaksi laukkaa, pysty, kaksi laukkaa, pysty ja kaksi laukkaa ja okseri. Tollo joutui automaattisesti hidastamaan jo innareille, sillä niistä ei voinut vain rynnätä läpi. Muutenkin tehtävä oli ihan ok, sillä ohjaus ja jarrut olivat jo löytyneet kavalettitehtävällä. Jumppaa tultiin monta kertaa ja estekorkeutta nostin maltillisesti. Jumppa oli maksimissaan 120cm korkuinen ja haimme Tollolle vain vähän elastisuutta ja voimaa ponnistukseen.

Jumpan jälkeen ihan pieni hengähdystauko ja sitten S-mutkan pariin. nica ratsasti S-mutkan ensimmäisen kerran aivan liian suurilla kurveilla hypäten okserit vinosti. Halusin seuraavalle kerralle suorat lähestymiset oksereille. Halusin myös taas hieman jarruja Tollolle, se ei tuntunut taas yksittäisesteillä välittävän ratsastajan jarruttelusta yhtään. Toinen kerta oli ok, mutta halusin vielä tasaisemman suorituksen. Hyppäsimme samaa tehtävää vielä toisestakin suunnasta. Laukat ori vaihtoi hyvin, mutta se oli liian hätäinen. Hätäisyys ja malttamattomuus saattoivat hyvinkin johtua ihan pelkästään siitä, että esteet olivat niin matalia. Otimme vielä kaikki tunnin tehtävät yhteen pötköön, tullen S-mutkan vielä molemmista suunnista. Radalla ori malttoi paremmin, kun se joutui keskittymään seuraaviin tehtäviin. Ehkä ratsastajankin keskittymisellä ja ratsastamisella oli eroa yksittäistehtäviin, mikä myös vaikutti hevoseen. Parani loppua kohti. - Sami

22.08.2014 - Estevalmennus

Kisakausi oli melkein paketissa, joten valmennuksen ideana oli saada oria vaan vetreytettyä rankan kisakesän päätteeksi. Tänään oli luvassa pelkkiä puomi- ja kavalettiharjoituksia. nica verrytteli Tolloa ensin itsenäisesti. Korjailin hieman kentälle jo valmiiksi rakennettuja tehtäviä ja aloitimmekin sitten ravipuomeilla, joita oli pääty-ympyrillä ja pitkillä sivuilla. Hieman eri väleillä ja puomien välien mukaan, piti sitten tulla isommalla ravilla tai lyhyemmällä ravilla. Tollo hoksasi tehtävän hyvin. Se lähti pienentämään ravia mielellään, mutta lyhentämisessä ori heitti vähän päätään ja protestoi. nican piti kuitenkin säädellä orin askelta myös istunnalla, jotta käsi ei olisi liian vahva hevosen suuhun. Vaihdoimme kolmesti suuntaa. Tulimme ensin oikealle, sitten vasemmalle, oikealle ja lopuksi vielä samaa tehtävää vasemmalle. Ravipuomien jälkeen nica nosti Tollon kanssa laukan ja lähti tulemaan kavaletteja. Kavaletit olivat ihan samassa muodossa, kuin ravipuomitkin mutta ravipuomien ulkopuolella. Tulimme siis samaa tehtävää, mutta laukassa. Päädyssä tuli siis ympyrällä kaarevasti olevat kavaletit ja pitkillä sivuilla suoralla uralla olevat yhden laukan väleillä olevat kavaletit. Päädyissä kavaletit tultiin innareina, ilman välilaukkoja. Tollo oli voimakas laukassa, se ponnisti takaosallaan voimakkaasti innareille ja yhden laukan lyhyehköt välit tuottivat ongelmia, sillä sisälle tehtävään olisi pitänyt tulla huomattavasti pienemmässä ja kootummassa laukassa, kuin mitä nica ensimmäisillä kerroilla ratsasti. Mutta kun tehtävää toistettiin, niin se rupesi sujumaan. nica sai rytmistä kiinni ja Tollo malttoi hieman rauhoittua. Lopettelimme laukkatehtävän jälkeen ja nica otti vielä loppuraveja ja käyntejä itsenäisesti. Saimme Tolloa rauhoittumaan ja rentoutumaan, ja sehän tämän tunnin tarkoitus olikin. - Sami

01.09.2014 - Maastoestevalmennus

nica oli sanonut kaipaavansa vähän vaihtelua arkeen. Niimpä olimme sopineet maastoestevalmennuksen Seppeleen maastoradalle. Tollolla ei oltu pitkään aikaan menty maastoesteitä, joten aloittelimme alkuverryttelyjen jälkeen ihan perinteisillä harrasteluokan esteillä. Tollo oli innoissaan ja hyppäsi oikein rohkeasti. Kokeilimme välillä hieman isompia tukkeja ja vaikeampia esteitä. Kun Tollo tuntui hyvältä ja oli päässyt kokeilemaan yksittäisiä esteitä ja ne olivat menneet hyvin, niin aloitimme ihan tehtävillä metsässä. Hyppäsimme vesiesteen luona olevia yhdistelmia, hyppy veteen, vedessä hyppy, hyppy heti veden jälkeen. Vedellä vaikeutena oli se, että vesi elementtinä söi Tollon laukkaa niin paljon, että ori jäi todella tahmeaksi keskellä vettä olevalle hypylle. nica sai siis tulla hirveän kovasti sisälle, että energiaa riitti veden keskellä olevaan hyppyyn. Hyppäsimme myös bankettia ja portaita. Alashypyt hieman jännittivät Tolloa, mutta ori suoriutui tehtävistä kuitenkin kiitettävästi. Eihän se ollut kovinkaan montaa kertaa kyseisiä tehtviä edes hypännytkään. nica oli ehdottomasti sitä mieltä, että esteuransa jälkeen Tollosta tehtäisiin vielä kenttähevonen ja alkuhan näytti ihan lupaavalle. - Sami

Palkinnot, saavutukset, arvostelut

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu - Syyskuu 2014
9 + 51 + 30 + 15 + 10 = 115p. ERJ-I, tilaisuuden paras hevonen!

Yleislaatuarvostelu - Lokakuu 2014
28 (15+13) - 28,5 (16,5+12) - 17 - 17 - 3 = 93,5p / YLA2

PP MVA-arvonimi myönnetty 02.03.2015

Kilpailut

Vain sijoitukset näkyvillä!

16.09.12 - Mel Seren - PKK/Näyttelyt - Muu kuva: Me ihanuudet - KP (Tuom. Kopoin)
"Erittäin kauniisti väritetty kokonaisuus. Erityisen onnistuneet ovat eläimen jouhet. Plussaa huolitelluista yksityiskohdista."
01.12.12 - Vecno Stud - PKK/Näyttelyt - Muu kuva: Edustavimmillaan - KP (Tuom. Latu)
"Arvostelin ratsastuskuvasta. Kuvassa on harmoniset värit ja työskentelyn tuntua, suuri plussa piirretystä taustasta ja ratsastajaan panostamisesta! Valoisa, selvä kuva."
07.09.14 - Amarante - Näyttelyt/PKK - Muu kuva: Kilpaurheilua - KP, EM (yksityiskohdat) (Tuom. Anne)
"Kilpailufiilistä korviin asti. Yksityiskohdat hurmaavat ja myös radan rekvisiittaan on kiinnitetty huomiota."
11.09.14 - Simora - Näyttelyt/PKK - Muukuva: Esteitä hypellen - KM (Elisa)
24.10.14 - Vecno Stud - Näyttelyt/PKK - Muu kuva: Työskentelyä - KM, EM (yksityiskohdat) (Latu)
"EM yksityiskohdista, varusteisiin ja yksityiskohtiin ylipäätänsä on selkeästi panostettu ja lineart todella huolen toteutettu. Ehkä olisin ainakin hevosen väritykseen toivonut kuitenkin hieman enemmän sävyeroja. Hevonen vaikuttaa myöskin hieman luisevalta lavan ja lautasen kohdilta. Iso plussa myöskin ratsastajaan panostamisesta!"
09.11.14 - Hirttivaara - Näyttelyt/PKK - Muu kuva: Hyppykuva - KM, EM (kilpailukuva) (Kaneli)
"Yksityiskohtainen kuva, jonka tunnelma on melkein tunnettavissa."
01.12.14 - Järnby - Näyttelyt/PKK - Rakenne: Puoliverioriit - HY (Anne)
01.12.14 - Järnby - Näyttelyt/PKK - Muu kuva: Ajo/ratsastuskuva puoliverisille - KP (Anne)

65 ERJ-sijoitusta
23.11.11 - Cannabian Warmbloods - Este/ERJ - 140cm - 2/50
25.11.11 - Cannabian Warmbloods - Este/ERJ - 140cm - 5/50
07.12.11 - Hex Stallions - Este/ERJ - 150cm - 3/50
15.12.11 - Simora - Este/ERJ - 130cm - 2/50
03.01.12 - Wincare - Este/ERJ - 150cm - 2/30
04.01.12 - Wincare - Este/ERJ - 150cm - 2/30
04.01.12 - Wincare - Este/ERJ - 150cm - 3/30
24.01.12 - Mel Seren - Este/ERJ - 160cm - 5/30
25.01.12 - Mel Seren - Este/ERJ - 160cm - 1/30
18.01.12 - Ponystud Deline - ERJ - 130 cm - 06/47
31.01.12 - Twisty Puzzle - Este/ERJ - 160 cm – 4/30
19.01.12 - Hex Sporthorses - ERJ - 150cm - 3/50
23.01.12 - Praya Sporthorses - ERJ - 140cm - 5/30
25.01.12 - Praya Sporthorses - ERJ - 140cm - 3/30
28.01.12 - Dark Side Trakehners - ERJ - 150cm - 4/30
29.01.12 - Dark Side Trakehners - ERJ - 150cm - 2/30
01.02.12 - Dark Side Trakehners - ERJ - 150cm - 1/30
01.03.12 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 2/30
09.03.12 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 5/30
19.03.12 - Pyrr Warmbloods - Este/ERJ - 160cm - 1/100
29.02.12 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 2/30
09.03.12 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 5/30
25.02.12 - Bairdon - Este/ERJ - 160cm - 7/60
30.04.12 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ-CUP - 150cm - 15/190
06.06.12 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 4/30
06.06.12 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 2/30
07.06.12 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 1/30
09.06.12 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 2/30
07.09.12 - Welbyn yksityiset - Este/ERJ - 160cm - 1/40
08.09.12 - Welbyn yksityiset - Este/ERJ - 160cm - 1/40
09.09.12 - Welbyn yksityiset - Este/ERJ - 160cm - 5/40
17.09.12 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 1/30
26.09.12 - Caral - Este/ERJ - 160cm - 1/40
17.09.12 - ML - Este/ERJ - 160cm - 4/30
23.09.12 - Escorant trakehners - Este/ERJ - 150cm - 2/30
04.10.12 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 4/30
05.10.12 - ML - Este/ERJ - 160cm - 3/30
06.10.12 - ML - Este/ERJ - 160cm - 4/30
27.10.12 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 2/30
08.10.12 - ML - Este/ERJ - 150cm - 3/30
10.10.12 - ML - Este/ERJ - 160cm - 3/30
25.10.12 - Solo - Este/ERJ - 160cm - 3/40
31.07.14 - Reiter - Este/ERJ - 140cm - 2/30
31.07.14 - Westbound - Este/ERJ - 140cm - 1/30
01.08.14 - Westbound - Este/ERJ - 140cm - 2/30
02.08.14 - Thrillium - Este/ERJ - 140cm - 1/30
03.08.14 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 140cm - 3/30
03.08.14 - Reiter - Este/ERJ - 140cm - 4/30
03.08.14 - Westbound - Este/ERJ - 140cm - 4/30
04.08.14 - Reiter - Este/ERJ - 140cm - 3/30
05.08.14 - Thrillium - Este/ERJ - 140cm - 5/30
05.08.14 - Westbound - Este/ERJ - 140cm - 4/30
07.08.14 - Westbound - Este/ERJ - 140cm - 4/30
07.08.14 - Mel Seren - Este/ERJ - 140cm - 5/30
07.08.14 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 140cm - 5/30
09.08.14 - Westbound - Este/ERJ - 140cm - 3/30
10.08.14 - Mel Seren - Este/ERJ - 140cm - 1/30
13.08.14 - Mel Seren - Este/ERJ - 140cm - 4/30
14.08.14 - Mel Seren - Este/ERJ - 160cm - 4/30
16.08.14 - Mel Seren - Este/ERJ - 160cm - 4/30
17.08.14 - Mel Seren - Este/ERJ - 160cm - 2/30
18.08.14 - Mel Seren - Este/ERJ - 160cm - 4/30
06.08.14 - Wexenlijk - Este/ERJ - 156cm - 1/24
21.08.14 - Keskeneräinen - Este/ERJ - 150cm - 1/24
21.08.14 - Keskeneräinen - Este/ERJ - 150cm - 4/24

4 KRJ-sijoitusta
04.09.14 - Järviluoto - Koulu/KRJ - Helppo A - 5/100
13.09.14 - Shadiya Arabians - Koulu/KRJ - Helppo A - 1/40
06.04.15 - Aesar Warmbloods - Koulu/KRJ - Helppo A - 1/30
09.04.15 - Aesar Warmbloods - Koulu/KRJ - Helppo A - 5/30

11 KERJ-sijoitusta
07.09.14 - Saanilan Suomenhevoset - Kenttä/KERJ - CIC1 - 2/40
09.09.14 - Saanilan Suomenhevoset - Kenttä/KERJ - CIC1 - 3/40
10.09.14 - Saanilan Suomenhevoset - Kenttä/KERJ - CIC1 - 6/40
12.09.14 - Saanilan Suomenhevoset - Kenttä/KERJ - CIC1 - 6/40
15.09.14 - Reiter - Kenttä/KERJ - CIC2 - 2/30
17.09.14 - Kadotetut Suomenhevoset - Kenttä/KERJ - CIC2 - 1/30
22.09.14 - Reiter - Kenttä/KERJ - CIC2 - 3/30
23.09.14 - Reiter - Kenttä/KERJ - CIC2 - 3/30
23.09.14 - Saanilan Suomenhevoset - Kenttä/KERJ - CIC1 - 1/40
24.09.14 - Reiter - Kenttä/KERJ - CIC2 - 3/30
26.09.14 - Saanilan Suomenhevoset - Kenttä/KERJ - CIC1 - 5/40

Ulkoasu © Maiju V. 2013