Virtuaalihevonen - Takaisin hevoslistaukseen

VIP MVA Fn PP MVA, KTK-II, YLA1, ERJ-I

SACRAMENT

© nica

Perustiedot

Nimi Sacrament Lempinimi Saku
Syntymäpäivä12.05.2011 Rekisterinumero VH11-031-0568
RotuSuomalainen puoliverinen SukupuoliOri
Säkäkorkeus174 cm VäriHopeanmusta
Koulutustasoko VaB re 160 cm me 150 cm PainotusEsteet
Kotitalli Mel Seren Omistaja nica VRL-01425
Kasvattaja Hilla Väistö, Suomi Muuta

Kuvagalleria


© Este- ja pääkuvanica
© 3. kuva: AnneL 2011
© Rakenne: Ada(line), nica (väritys)

Ikääntyminen

12.08.11 - 3 vuotta
12.10.11 - 4 vuotta

Historiaa

Olin katsomassa nuoria kolmevuotiaita, kun niiden kasvattaja esitteli niitä kotipihassaan. Olin kertomusten perusteella kiinnostunut kolmesta hevosesta, joista minun olisi valittava yksi kotiin vietäväksi. Sakun astellessa tallista ulos, en uhrannut enää ajatustakaan muille varsoille. Tämä se oli, hevonen joka lähtisi heti trailerissa kohti Mel Sereniä.

Alku oli kuitenkin hankala Sakun kanssa. Ori oli niin vahva ja vaati täydellisen luottamuksen ihmiseltä toimiakseen käskyjen mukaan. Monen monet kirosanat on suusta päästetty ja monta itkuista iltaa on sen takia vietetty, mutta kun luottamus saatiin kohdalleen niin homma alkoi rullata. Hevosesta kehittyi komea, kauniinvärinen, energinen ori jolla on oikeasti todella suuri sydän ja loppumaton taistelutahto. Se antaa kaikkensa esteradalla ja olen niin tyytyväinen, että en antanut tämän hevosen kanssa periksi.

Saku on kaikkea, mitä voi kilpahevoselta ja ystävältä toivoa.

Luonne

Yleisesti: Saku on kaikinpuolin oikein hurmaava komistus. Se on upean näköinen ja orin koko saa sen vaikuttamaan massiivisemmalta kuin se todellisuudessa on. Ulkonäkö on kuitenkin vain pelkkä kuori, sillä jos menee kosketusetäisyydelle Sakusta, niin saa olla varovainen ettei se nappaa hampaillaan kiinni käsivarresta. Ori on siis hieman huonokäytöksinen käsiteltäessä, mutta vihainen Saku ei ole. Se ei siis hyökkäämällä hyökkää ihmisen kimppuun, vaan saattaa ohimennen nappaista hampaillaan jostakin, varsinkin jos sillä on tylsää. Ratsastaessa Saku on reipas ja vahva. Se on valtavan omapäinen ja sen kanssa joutuu tekemään paljon töitä, jotta lopputulos olisi mieleinen. Mutta kun orin kanssa onnistuu, niin onnistuminen tuntuu erävoitolta.

Hoidettaessa: Karsinassa Saku on malttamaton ja on käsittelytilanteessa mielellään liikkeellä. Parhaiten orin saa rauhoittumaan hoidettaessa on antaa sille heinää mutusteltavaksi ja laittaa se kiinni. Jos Saku kyllästyy tai se on ilkiötuulella, niin ori voi napsia hihasta tai pahimmassa tapauksessa käsivarrestakin. Tuntemattomille ori uhittelee tahallaan. Se saattaa uhitella silloin tällöin myös tutuille henkilöille, mutta tapa vähentyy mitä paremmin ori oppii tuntemaan ihmisen. Ehkä Saku ei vielä osaa luottaa vieraisiin ihmisiin niin hyvin, että se päästäisi heidät luokseen tuosta vaan.
Satulasta Saku ei oikein välittäisi, mutta satulointi onnistuu, kun Sakun laittaa kiinni. Vyötä kiristettäessä ori pullistaa paljon, mutta kun odottaa hetken niin vyön saa helpommin kiinni. Kengitys, eläinlääkärin käynti ja raspaus ovat toinen asia, mistä Saku vetää herneet nenään. Se ei kertakaikkiaan siedä kengittäjää tai eläinlääkäriä, ja se pitää rauhoittaa jo ennen kuin se kerkeää näkemään kumpaakaan. Irtojuoksutuskaan ei ole Sakun heiniä. Se ei kertakaikkiaan tajua, että vapaana saa juosta ympäriinsä. Yleensä se jää jumittamaan johonkin nurkkaan peilailemaan itseään maneesin peileistä. Liinassa ori juoksee ongelmitta. Muut hoitotoimenpiteet eivät tuota ongelmia.

Taluttaessa: Saku kannattaa viedä ulos ketjunarulla. Ketjun pitää olla vähintään orin turvan ympärillä. Saku pitää meteliä ja saattaa hyppiä vähän päästessään liian lähelle muita oreja, mutta ei lähde kuitenkaan käsistä. Saku tarhataan yksin ja se kannattaa viedä ulos ensimmäisten hevosten joukossa. Saku ei viihdy tallissa yksin, joten sitä ei voi siis jättää viimeiseksi.

Ratsastaessa ja kisattaessa: Sakun liikkeet ovat hienot ja ilmavat. Sillä riittää liikettä koulupuolelle ja ponnistusvoimaa esteille. Saku on voimakastahtoinen hevonen ja se vaatii ratsastajaltaan paljon. Saku ei ole mikään herkin hevonen ratsastaa, vaan se tulee nopeasti vahvaksi, jos ratsastaja roikkuu paljon ohjissa. Kun aloittaa heti verryttelyissä ratsastamaan Sakua kevyeksi ja mahdollisimman vähällä ohjalla, niin hevosta on helpompi ratsastaa lopputunnista, kun se ei nojaa ohjiin.
Esteillä Saku on vauhdikas. Se reipastuu silmissä nähdessään esteitä tai viimeistään silloin, kun se astuu ensimmäisen puomin yli. Saku imee esteelle, mutta ei kuitenkaan ryntää. Orilla on niin mahtava laukka ja kyky koota itseään, että ennen estettä se vaikka laukkaa paikallaan, jos ratsastaja saa sen tarpeeksi lyhyeksi. Orilla on tehty paljon ravilähestymisiä ja jumppaa, sillä on saatu Sakulle lisää voimaa takapäähän. Ori pystyykin loikkaamaan isomman esteen vaikka ilman vauhtia. Esteillä Saku onkin hyvin yritteliäs ja suorittaa tehtävät loppuun asti. Jos joku hyppy epäonnistuu, niin hevonen ei lannistu, vaan korjaa virheen ja suorittaa loppulinjan puhtaasti. Se sisuuntuu epäonnistumisista, ja yrittää seuraavan kerran paremmin. Jos radalla tulee alkuradasta pudotus tai kolahdus, niin Saku hyppää loppuradan varmistellen, että ei varmasti hipaisekaan puomeja. Se on kuitenkin valtavan varovainen hyppääjä ja ottaa harvoin puomeja. Joskus se voi kieltää, varsinkin jos ratsastaja on laittanut sen aivan mahdottoman tehtävän eteen. Hevonen tuntee itse omat rajansa ja osaa sanoa ei, kun sen mielestä niin täytyy tehdä. Turhia pelleilykieltoja ori ei tee.
Ongelmia on yleensä ainoastaan hevosen vahvuuden kanssa. Se menee mielellään isoa, reipasta laukkaa ja jos ratsastaja ei saa hevosta kontrolliin, niin vauhti on turhankin reipasta. Saku pitää myös maastoilusta. Se ei säiky mitään, mutta innostuessaan se saattaa heittää muutaman pukin. Maastoesteet Saku hyppää luottavaisesti.

Huomioitavaa Bootsit aina hokkien kanssa kaikkiin jalkoihin.

Sukutaulu

i. Whirlaway
fwb, hm, 175cm
EVM
ii. Celine's Fawkes
fwb, hrn, 176cm, EVM
iii. TD Monday, EVM
iie. Celine, EVM
ie. Winter Sun
fwb, mkm, 164cm, EVM
iei. Solaros, EVM
iee. Viveka, EVM
e. Scarlett
fwb, m, 168cm
EVM
ei. Camron Shade
fwb, rnvkk, 171cm, EVM
eii. Red Rebel, EVM
eie. Cranberry Lime, EVM
ee. Serene
fwb, trn, 172cm, EVM
eei. Mirrorman, EVM
eee. Hypnose, EVM

Sukuselvitys

Isäoriksi hopeanmusta komea Whirlaway oli melko selvä valinta. Suomalainen puoliverinen ori aloitti jo hyvinkin nuorena kisauransa kunnianhimoisen ratsastajan kanssa, ja menestyikin alusta asti loistavasti. Vahvaluonteinen Whirlaway pisti useasti ranttaliksi kisapaikkojen lämmittelyalueella, mutta panosti suoritukseen täysillä. Whirlaway menestyikin aina 160cm radoilla saakka. Omistaja on käyttänyt erikoisen väristä oria maltillisesti jalostukseen ja sillä onkin vain 5 jälkeläistä.

Isänisä Celine's Fawkes jolta ei kokoa saatika ulkonäköä puutu! Trakehnerori kisasi menestyksekkäästi aina 150cm radoilla saakka ja kouluradoilla oria nähtiin vaativissakin luokissa. Lujatahtoinen ori periytti lähes kaikille kahdellekymmenelle jälkeläiselleen hopeageeniä ja hyvää hyppytekniikkaa.
Fawkesin isä TD Monday oli varsin monipuolinen kaveri. Kotioloissa aina rauhallinen ja vakaa herra muuttui kisakentillä ylitsevuotavan energiseksi, siksipä oria usein taluteltiinkin ennen lämmittelyjä paljon. Monday sijoittui useasti esteradoilla ja siirtyi 17-vuotiaana nuoren tytön opetusmestariksi, jonka takia ori sai vain kaksi jälkeläistä. Isänisänemä Celine oli luonteeltaan varsin vakaa ja rauhallinen, jonka toivottiin tasaavan varsalle isältä periytyvää temperamenttisuutta. Tummanruunikko pikkutamma kierteli alkuvuotensa omistajansa kanssa 140cm radoilla, hevonen oli selvästi lahjakas. Celine päätyi mammaeläkkeelle ollessaan vain 12-vuotias pahan jalkavian takia, tamma saikin 4 varsin upeaa varsaa.

Isänemä Winter Sun oli enemmänkin näyttelypuolella nähty tapaus. Rakenteeltaan loistava ja väriltään kaunis tamma kantakirjattiinkin myöhemmin kakkospalkinnolla. Kimolla tammalla "sunnuntaikisailtiin" omistajan kerkeämisen tahtiin, mutta näissä harvoissakin kisoissa tamma sijoittui aina. Olipa sitten kyse metrin tai 150cm luokista. Winter Sun on saanut 7 jälkeläistä joille se on periyttänyt tasaista luonnettaan.
Isänemänisä Solaros on kantakirjattu ykköspalkinnolla. Orilla kisattiin jo nuorena melko rankasti, kun sen lahjakkuus esteradoilla huomattiin. Tästä seurasikin loppuunpalaminen ja ori myytiin "eläkekotiin" Ruotsiin, jossa herralla kisailtiin pienimuotoisesti seurakisoissa. Solaros sai 10 jälkeläistä joista suurin osa oli oreja. Puolestaan isänemänemä Viveka oli enemmänkin harrasteratsu jolla sillointällöin kierreltiin läheisten alueiden seurakisoissa. Tamma menestyi 15-vuotiaan ratsastajansa kanssa hyvin HeA tasolla ja metrin esteillä. Vivekan hyvä suku sai omistajat teettämään tammalla kaksi varsaa, jotka myytiin varsin hyvin rahoin.

Sacramentin emäksi taasen päätyi kaunis läsipäinen Scarlett. Alkujaan tammasta kaavailtiin kouluratojen mestaria, mutta pian saatiin huomata että hevosen todellinen vahvuus olikin rataesteillä. Niinpä kouluratsastuspainoitteinen omistaja myi tamman kasvattajalle joka myös Sacramentin isällä oli menestynyt hyvin esteratsastuksessa. Uuttera puoliverinen päätyikin kisaamaan vuosien mittaan 160cm ratoja huimalla menestyksellä. Vielä tähän mennessä tammalla on vain kaksi varsaa jotka ovatkin perineet emänsä ahkeran luonteen ja innon esteille.

Scarlettin isä on väritykseltään kaunis ruunivoikko Camron Shade. Vakaan ja varman luonteensa ansiosta tämä herra on kisannut myös maastoesteillä ihan hyvällä menestyksellä. Mutta pääasiallisesti sijoituksia on rapsahdellut rataesteillä 150cm luokissa saakka. Vakavan loukkaantumisensa takia orin kisaura päättyi 15-vuotiaana ja silloin se vetäytyi myös pelkästään siitoskäyttöön.
Emänisänisä Red Rebel oli hollantilainen lahjakas esteratsu. Poikkeuksellisesti Rebel oli rakenteeltaan heikohko ja suoraan sanottuna melko ruma tummanruunikko ori. Mutta radoilla ori loisti, ripein käännöksin ja varmalla otteella se selvisi leikiten 160cm korkeista esteistä eikä empinyt hetkeäkään tiukankaan paikan tullessa. Loppujenlopuksi liika luottamus myöhemmin kuvioihin ilmestyneen epävarmaan ratsastajaan aiheutti kaatumisen esteellä ja ori jouduttiin lopettamaan vain 14-vuotiaana. Emänisänemä Cranberry Lime taas puolestaan kulki kiertolaisena usealla ratsastajalla. Luonteeltaan oikukas tamma ei hyväksynyt selkäänsä aivan ketä tahansa, mutta kun yhteinen sävel löytyi lopulta. Lime, ratsastajansa kanssa, hyppäsi voittoon suurillakin radoilla. Lime sai eläessään 3 varsaa.

Tummanruunikko suurimerkkinen emänemä Serene onkin varsin massiivinen tammaksi. Vankkarakenteinen tamma liihotteli radoilla niin kansallisellakin tasolla kuin läheisissä seurakisoissa. Leppoisa, ellei lähes laiska, rouva toisinaan stoppaili esteiden eteen eikä suostunut liikkumaan mihinkään, joten selässä nähtiinkiin varsin jämeräotteisia ratsastajia.
Emänemänisä Mirrorman nähtiin ykkössijoilla myös näyttelyissä. Jo varsana jalkansa loukannut ori ei kestänyt kovaa kisakäyttöä, mutta siitosarvoa oli suvun puolesta. Lihaksiaan pullisteleva mahtailija saikin roimasti yli kymmenen jälkeläistä. Emänemänemä Hypnose tuli tuontihevosena Ruotsista. Siro tamma pääsi kartuttamaan taitojaan kansainvälisen tason esteratsastajalla ja lopulta se siirtyi junioriratsastajalle hiukan pienempiin luokkiin, vaikka tammasta olisi ollut hyppäämään korkeitakin ratoja.

Sukuselvitys: KarvaHaamu

Jälkeläiset

synt. 31.10.11 - fwb-o ML Halloween - E: Evelynn - om. Snilli/Meeri N.
synt. 02.01.12 - fwb-o Rägbys Rinaldo - E: Amorosa van de Geer - om. Rägby/Ros.
synt. 16.01.12 - fwb-t ML Primrose - E: Me Love You Love - om. Garbo Gård/tangerine
synt. 09.02.12 - fwb-t ML Enchanted - E: Hiccup - om. Remedy/KarvaHaamu
synt. 01.03.12 - fwb-t Witchcraft - E: ML Wicca - om. VT Atlas/aksu
synt. 20.04.12 - fwb-o ML Macless - E: Mischa - om. Beronia
synt. 08.02.12 - fwb-o Sacred Scripture - E: Karina - om. X / Miia
synt. 21.09.12 - fwb-o ML Winderviet - E: Frozen Love - om. Linnea
synt. 28.09.12 - fwb-o ML Sirius - E: Sneaky Liar - om. X/Miia
synt. 05.07.12 - fwb-t Privas Scarame - E: Chronophobia - om. Privas/Kiiskinen
synt. 20.06.13 - fwb-o ML Vigselsattest - E: Evelynn - om. Satu VRL-12808
synt. 12.05.14 - fwb-t ML Kenna - E: Mischa - om. MW Stables /murre
synt. 16.08.14 - fwb-t ML Dewen Flew Grue - E: Me Love You Love - om. Alli VRL-13969
synt. 10.12.14 - fwb-t ML Dark Luminosity - E: Ceinak Zhydar - om. Mel Seren
synt. 20.02.15 - fwb-o Southern Sacramento RR - E: Southern Show - om. Yorca Warmbloods/Oresama

Varustekaappi

Päiväkirja

20.10.2011 - Kun se ei tajua liikkua...

nica:
Tänään olisi ehdottomasti irtojuoksutuspäivä. Molemmilla hevosilla, jotta ne pääsisivät vähän irroittelemaan muutenkin, kuin ratsastuksen merkeissä. Hain molemmat hevoset sisälle, harjasin ne hyvin ja laitoin ensin Jacelle suitse päähän. Otin suitsista ohjat pois ja jätin ne karsinan eteen. Otin Jacen naruun ja lähdin taluttamaan sitä maneesiin.

Maneesin oli aiemmin varannut tunnuksi, niin saisivat pojat juosta ihan rauhassa, puolisen tuntia kumpikin. Jace tiesi heti mitä oli tiedossa, kun se asteli maneesiin ilman satulaa. Ori heitti etujalkaansa ilmaan ja teki hypyn eteenpäin. Onneksi seisoin hevosen vieressä, enkä edessä.
Laitoin oven kiinni ja päästin Jacen irti. Se ampaisi matkaan ja kiersi maneesin ensimmäistä kertaa pukitellen ja loikkien ihmeellisiä köyryhyppyjä. Sitten alkoi ravaaminen edestakaisin maneesin toista pitkää sivua, jonka jälkeen Jace laski turpansa maahan ja koristen ja ravaillen edes takaisin, se nuuhki samalla maata. Piehtaroiminen kuului myös asiaan ja hevonen heittäytyikin selälleen heti, kun se oli löytänyt oikean paikan.
Jacea ei ollut ikinä tarvinnut hätistää juoksemaan, vaan ylienerginen hevonen kiersi maneesia ihan omasta tahdostaan. Välillä se jäi nuuhkimaan maneesin peilejä, koski turvallaan peiliin tai sai aikaan pölypilven. Silloin ori kääntyi, potkaisi ja paineli vauhdilla maneesin toiseen nurkkaan.
Otin Jacen lopulta naruun ja taluttelin sitä maneesia ympäri, sillä hevonen puuskutti kaikesta siitä juoksemisesta. Kun herran hengitys oli vähän tasaantunut, niin vein sen talliin. Jace sai villaloimen niskaansa ja heinää eteensä.

Sitten oli Sakun vuoro. Saku sai treenisuitset (basic) päähän, joissa ei ollut ohjia kiinni. Sakulle laitoin vielä bootsit eteen, sillä ori oli hokkien kanssa polkenut jaloilleen jo kerran.. Ja hokkikengäthän hevosella oli ollut eilisestä asti. Uskomattoman tohelo hevonen siis kyseessä.
Saku pääsi maneesiin ja päästin sen irti. Se otti kolme raviaskelta ja pysähtyi pärisemään paikalleen sieraimet isona. Hetken puhistuaan se kääntyi katsomaan minua.
"Shh.. mene.. juokse!" hätyytin hevosta, mutta se otti yhde askeleen eteenpäin.
"Saku.. juokse!" kannustin uudelleen ja maiskutin. Ei mitään. Ei elettäkään lähteä juoksemaan mihinkään suuntaan. Mokomakin laiskimus. Huitaisin narulla kohti Sakua ja tajusihan se idiootti sitten lähteä liikkeelle. Hevonen otti laukkapyrähdyksen ja juoksi toiseen päähän maneesia, minne se jäi taas seisoskelemaan. Menin perässä ja huitaisin taas narulla kohti hevosta. Musta pirulainen pukitti kerran ja lähti taas liikkelle. Tätä samaa jatkettiin siihen asti, että marssin ulos maneesista ja hain juoksutusraipan. Eihän tästä tulisi mitään, kun minun piti juosta hevosen perässä.
Juoksutusraipan avustuksella Saku sai vähän vauhtia. Tämän hevosen irtojuoksutus oli vaivalloista. Seuraavan kerran se saisi olla narun päässä.

Kun olin kävelyttänyt Sakuakin vähän juoksemisen päätteeksi, niin vein sen takaisin talliin. Kävellessään vieressäni ori painoi välillä korvat luimuun ja näytti siltä, että upottaisi pian hampaansa käsivarteeni.
Niin se ei kuitenkaan tehnyt ja karsinaan päästyään otin orilta suitset pois ja heitin sillekin loimen selkään ja heinää eteen. Bootsit otin pois jaloista ja harjasin ne. Laitoin myös ohjat kiinni molempien hevosten suitsiin ja palautun tavarat satulahuoneeseen omille paikoilleen.
"Öitä mussukat." huikkasin hevosilleni, ennen kuin lähdin tallista.

23.11.2011 - Höpöliinit

Jesse: (nica)
"Huomenta höpöliini." huikkasin Jacen karsinaan. Ori säpsähti ja oli sekunnissa jaloillaan. Se ravisteli itseään ja katsoi silmät suurina minua kohti.
"Höpöliini?" Lenja pilkkasi vieressäni. En ollut huomannut tytön tuloa.
"Hah, en mä niin sanonut."
"Ai et? 'Huomenta höpöliini'" Lenja matki äänensävyäni. Vilkaisin tyttöä, pyöräytin silmiäni ja lähdin kohti satulahuonetta. Lenja seurasi perässä.
En silti kiinnittänyt huomiota tyttöön, ennen kuin olin ottanut Jacen ja Sakun harjalaatikot syliini ja raahasin niitä kohti hevosten karsinoita.
"Eikö sulla ole aamutallissa tekemistä?"
"On." Lenja vastasi, mutta ei lähtenyt omille teilleen. "No mitä sä siinä roikut sitten? Kerkeet varmaan katella mua muutenkin kuin näin aamutuimaan, kun on vielä hirveä kiirekin." Lenja nauroi. "Suuret luulot. Mulla on sulle asiaa."

Kuuntelin Lenjan asian. Nyökkäsin tytölle ja lupasin kertoa asian eteenpäin nicalle. Tyttö lähti jatkamaan aamutallin tekoa ja minä aloitin poikien harjaamisen. Jace oli omaan tapaansa höslätuulella ja Saku näytti hampaitaan muutamaan otteeseen, mutta ainakaan vielä se ei iskenyt hampaita käteeni.
Harjauksen jälkeen varustin ensin Sakun. Tappelisin sen kanssa mieluummin ensin ja ottaisin ehkä hitusen helpomman Jacen myöhemmin. Ja kaiken lisäksi Jacen lenkitys tulisi olemaan maastolenkki. Sakun kanssa pitäisi pyöriä ympyrää maneesissa.

Talutin Sakun manesiin ja kiipesin kyytiin. Ori oli reippaalla päällä, sillä pikku pakkanen oli saanut sen innostumaan. Saku kulki hyvin käynnissä, joten annoin sen lähteä liikkeelle ravissa. Taivuttelin valkoharjaista hevosta ja tein siirtymisiä saadakseni Sakun kuuntelemaan. Hevonen toimi hyvin, vaikka se oli hemmetin reipas ja yritti vängätä vasemmalle eikä susotunut kulkemaan taipuneena. En vain osannut ratsastaa sitä oikein. Välillä meillä oli pieniä kommunikaatio-ongelmia, jolloin pysähdykset tehtin seinään, mutta muuten hevonen rupesi kulkemaan ihan mallikkaasti.
Laukassa otettiin avoja ja sulkuja, sekä vastalaukkaa. Ihan vain siksi, että Saku ei ryntäilisi päättömästi. Loppuun tuli sitten kunnon loppuverkat ja jäähdyttelyt. Käynnissä viskasin Sakun selkään viltin, jotta lihakset pysyisivät lämpimänä.

Saku pääsi talliin ja karsinaansa. Hevoselle ei ollut tullut edes hiki. Saku oli kylläkin klipattu ihan kokonaan, joten sitä piti loimittaa ihan urakalla. Niimpä viskasin hevoselle pitkäkaulaisen villaloimen niskaan ja laitoin sitten Jacen kuntoon. Viskasin loimen Jacen selkään ja lähdimme ulos.

Maastolenkki meni kävellessä ja ravaillessa. Tiet olivat sen verran jäässä, että siellä ei tohtinut laukata. Kävimme sitten maaston lopuksi laukkailemassa vähän maneesissa ja loppuverkat tehtiin myös katon alla. Kävelytin Jacea, niin että se ei puuskuttanut ja vein sen sitten sisälle.

Molemmat orit saivat tuplaloimet ja pääsivät jaloittelemaan kirpeään pakkasilmaan. Jace veti rodeot päästyään tarhaan ja tuli melkein aidasta läpi, kun jarrut eivät toimineetkaan niin nopeasti, kuin ori olisi toivonut. Katselin hevosia hetken ja lähdin sitten Mêl Sereniin ratsastamaan lisää hevosia.

25.12.2011 - Joululahjoja poneille

nica:
Pitihän sitä joulunakin tulla käymään, vaikka kiire on ollut hirmuinen kaikkien muiden asioiden kanssa. Jesse hyppeli autosta ja lähti etsimään Lenjaa, jolle pojalla oli joululahja. Tosin sehän tulisi nyt päivän myöhässä, mutta eipä ollut Jesse saanut tavaraa paketoitua aikaisemmin ja sittenkin se näytti siltä, että sitä oltaisi rypistelty viikko yhteen putkeen.

Menin itse heti moikkaamaan ulkona olevia heppoja. Pöljä oli saapunut viikko takaperin ja se oli kotiutunut hyvin. Omistin hevosesta vain pikkuruisen osan, muuten hevonen oli joululahja Jesselle minun vanhemmiltani. Isä oli nähnyt sen pohjoissuomessa ja se oli vain osoittautunut loistavaksi hyppääjäksi, niimpä kaupat olivat syntyneet heti, kun isä oli soittanut minulle ja kysynyt mielipidettäni. Olin saanut Jessen ensimmäistä kertaa hiljaiseksi, kun olin antanut hevosen paperit toisen käteen kuvan kera.
Heittelin hepoille porkkanoita ja leipiä muovipussista, joka minulla oli mukana. Innoissaan pojat niitä rouskuttelivat. Lopulta Jessekin saapui paikalle ja totesi haluavansa käydä maastossa Pöljällä - ilman satulaa. Kysyin oliko poika tosissaan, mutta ilmeisesti oli, sillä hän otti Pöljän mukaansa ja vei sen talliin. Kohta parivaljakko ilmestyi ulos ja Jesse kipusi silmiään muljauttelevan orin selkään. "Ei mee pitkään!" Jesse huikkasi kääntäessään Pöljän kohti lähintä maastopolkua. Huokaisin ja menin talliin. Suunnistin Sakun karsinalle. Ori hörisi minulle ja rapsuttelin sitä hetken niskasta. Hevonen hamusi toppatakkini hihansuuta ja kerkesin vetäistä käteni pois, ennen kuin orin hampaat tarttuivat hihaan. "Hölmö olet kun ihmisiä napsit" totesin orille ja taputin sitä vielä kaulalle ennen kuin menin jatkamaan muita hommia. Kerkesin järjestellä satulahuoneessa jätkien tavaroita ja käydä metsästä muutaman havunoksan hevosten karsinoihin. Saisivat pureskella niitä, jos heinät sattuisivat loppumaan.

Jesse tuli maastosta.. ja ravisteli lunta takkinsa sisältä. "Jaaha." huomautin, mutta Jesse vain nauroi. "Se oli pöljäpäällä.. ja siis mä en oo hinkannu tätä hevosta showshinella niin, että tän selässä ei yksinkertasesti voi pysyä ylämäessä verkkarit jalassa.." poika huomautti vuorostaan. Myönsin kiillottaneeni hevosta toissapäivänä.

Pöljä pääsi takaisin ulos Jacen ja Sakun seuraan. Orit saivat vielä muutaman porkkanan ja sitten saivat jäädä ulkoilemaan rauhassa, kun lähdimme kohti Mêl Sereniä.

15.03.2012 - 3X

Jesse: (nica)
Se oli sitten kolmen hevosen liikutuspäivä. nica ei kertakaikkiaan kerennyt lähteä talille mukaan ratsastamaan Sakua, joten minun pitäisi kiivetä senkin selkään. Järnbyä kohti ajaessani ajattelin, että hyppäisin Sakulla ja Pöljällä vähän ja Jace taas puolestaan pääsisi maastoilemaan. Saavuttani tallille huomasin kuitenkin, että Lenjalla ei ollut tekemistä ja suostuttelin tytön ratsastamaan Jacella, jotta pääsisin vähemmällä työllä. Onnekseni tyttö suostui hankkeeseen.

Otin kaikki hevoset sisälle ja heitin oripojille heinää nenän eteen, jotta ne malttaisivat olla rauhassa harjauksen ajan. Harjasin kaikki kolme nopeasti ja heitin ensin Jacelle varusteet niskaan. Sitten oli Sakun vuoro. Pöljällä ratsastaisin Sakun jälkeen ja Lenja lupautui tulemaan nostelemaan puomeja. Kun Saku ja Jace olivat valmiita, niin huutelin Lenjaa paikalle. Tyttö kipitti ottamaan Jacen ja lähdimme kohti maneesia.
Maneesissa ei ollut muita, joten saisimme mennä ihan rauhassa. Jacen eilisiltä hypyiltä maneesiin oli jätetty eilen rakentamani esteet. Saku käveli kuuliaisesti perässäni, kun kävin laskeamassa esteitä. Lenja oli jo noussut Jacen selkään ja käveli hevosen kanssa uralla. Kiipesin Sakun satulaan ja annoin orin kävellä alkukäynnit. Kävelyjen jälkeen ravailin Sakun kanssa ja yritin saada sen kuuntelemaan minua. Sitten otin vähän laukkaa molempiin suuntiin ja tein muutaman laukanvaihdon keskihalkaisijalla. Sitten Saku sai kävellä hetken, ennen kuin aloitin hyppäämään. Alkuun tulin muutaman pikkupystyn laukassa. Saku oli innokas, mutta kuunteli kuitenkin. Vahva se oli, ymmärsin todella hyvin miksi nica tuskaili Sakun ratsastamisen saavan hänen käsivartensa hapoille. Ennen estettä hevonen otti ja yritti lähteä, sitä sai kiskoa takaisin todella voimakkaasti, että avut menivät edes läpi. Hypyt olivat kuitenkin hyviä, vaikka Saku vähän liioittelikin pikkuesteiden kanssa.

Verryttelyhyppyjen jälkeen tulin rakentamaani linjaa muutaman kerran. Välit olivat tavallisia, joten Sakun kanssa piti ottaa vähän rauhallisemmin, sillä orilla oli valtava laukka. Välillä laskeuduin nostamaan puomeja ja tulin linjaa isompana. Lopuksi tulin vielä radan muutamaan kertaan. Radalle kuuluivat kaikki maneesissa olevat esteet, joita oli linjan ja verryttelypystyn lisäksi okseri, muuri, sinivalkoinen aika harva pysty ja lankkueste. Ensimmäinen kerta tultiin aika pikkuisena, esteillä ei ollut korkeutta kuin maksimissaan 110cm. Toiselle kerralle nostin esteitä 10cm ylemmäs ja tulin radan uudelleen. Sitten oli loppuravien aika. Lenja kävelytti jo Jacea ja sanoi menevänsä edeltä laittamaan minulle Pöljän valmiiksi.

Kun Saku oli saanut kävellä loppukäynnit, vein sen takaisin talliin. Nappasin orilta satulan ja suitset pois, otin suojat pois ja viskasin hevosen selkään enkkuviltin. Lenja oli melkein valmis Pöljän kanssa, joten menin auttamaan.

20.04.2012 - Kevätmaasto

nica:
Kyllä oli tahmea hevonen! Sen huomasin jo siitä, että Saku oli lähinnä perässä vedettävä, kun talutin sen talliin. Hoitaessa se nuokkui paikallaan ja ei minkään näköistä pelleilyä. Olin aivan hämmästynyt. Toivon todella, että herra olisi viimein oppinut tavoille ja käyttäytymään, mutta toivottavasti se ei ainakaan näin laiskaksi ole muuttunut!

Satuloin Sakun, otin oman kypäräni sekä raippani ja talutin sitten Sakun ulos. Osa maastoretkelle ilmottautuneista ratsukoista olivat jo pihalla valmiina. Mittasin jalustimet, joita jouduin lyhentämään Jessen jälkeen kolmella reijällä, vaikka Jessellä oli yleensä tapana mennä kouluakin melko lyhyillä jalustimilla. Kiristin vielä vyön ja nousin sitten satulaan. Viiden minuutin päästä odotimme enää Jesseä ja Pöljää. Kohta Jesse kuitenkin juoksutti Pöljän ulos tallista ja kipusi satulaan nopeasti pahoitellen samalla viivästymistä.

Reissu pääsi alkamaan. Saku lompsutteli omalla paikallaan jonossa ja seurasi välillä Pöljän steppausta ja ilakointia. Tai oikeastaan Pöljä näytti siltä, että sitä pelotti aivan valtavasti. Saku oli onneksi niin varma maastossa kävijä, että sitä ei pienet risahdukset hätkäyttäneet. Alkukäynnit mentiin ihan rauhassa. Välillä tuli ravipätkiä ja keskivaiheilla lenkkiä ruettiin laukkailemaan. Saku oli ravissa kompastella omiin jalkoihinsa ja jouduin herättelemään hevosta raipan kanssa. Pari napautusta kaulalle, niin oli jo ihan eri ääni kellossa ja Saku ryhdistäytyi kummasti. Laukkapätkillä meno oli tahmeaa, mutta kun Saku sitten päättikin innostua niin muut tuntuivat olevan edessä. Pientä laukkaa piti Sakun kanssa mennä, kun herralla on niin valtava askel ja vauhti ei ollut mikään hirmuinen muillakaan. Joutuipahan vähän Sakukin tekemään hommia tällä reissulla, eikä vain päässyt lompsuttelemaan pitkillä askeleilla.
Markuksen kommentti reissusta: "Sakua vaivasi selkästi kevätväsymys. Nica joutui tekemään vahvaa pohjetyötä, jotta laukka olisi säilynyt rullaavana pitkillä pätkillä. Muuten hevonen vaikuttaa olevan elämänsä kunnossa, ehkä kaipaa enemmän palauttelevaa treeniä ennen kesän kisakautta?"

11.08.2012 - Syyspäivä

Jesse: (nica)
Kerkeäisin hoitaa Jacen ja Sakun sillä aikaa, kun Pöljä kuivuisi karsinassaan. En aikonut kuitenkaan ratsastaa kummallakaan nican oreista, mutta olin luvannut hoitaa ne valmiiksi, jotta nica voisi tullessaan vain satuloida ne ja lähteä ratsastamaan.
Hain ensin Jacen sisälle ja harjasin sen hyvin. Puhdistin lopuksi vielä kaviot ja laitoin Jacelle talliloimen, jotta se pysyisi puhtaana nican tuloon asti. Sitten lähdin hakemaan Sakun tarhasta.
Hopeainen notkui aidalla jo valmiiksi. Se tiesi, että pääsisi kohta sisälle kun kaikki kaveritkin olivat hävinneet ympäriltä. "Joo ukko, mennään." hymähdin Sakulle, kun nappasin sen kiinni narun päähän. Sakulla oli kiire sisälle. Se tanssahteli vieressäni, kun talutin sitä, mutta ei ollut kuitenkaan karkaamassa käsistä. Kävin pesemässä Sakunkin jalat pesupaikalla ja huomasin, että orilta puuttui etukenkä. Se siitä ratsastuksesta sitten. Laitoin nicalle viestin ja vein Sakun karsinaan. Harjailin hevosen hyvin ja laitoin sille yöloimen jo valmiiksi, sekä lämpösuojat etujalkoihin. Kun ori oli valmis, palasin Pöljän luokse.

01.08.2014 - Tehokoulua, kolmas päivä

nica:
Saku oli nyt muuttanut kahden muun orin kanssa takaisin Mel Sereniin. Oli niin ihanaa, kun hevonen oli taas kotipihassa. Pääsin treenaamaan hevosen kanssa niin paljon paremmin, kuin sillon kun Saku asui vielä Järnbyssä. Matkaa tallien välillä oli liikaa ja en vain yksinkertaisesti kerennyt paikasta toiseen. Jesse oli onneksi ollut suurena liikutusapuna, olin hänelle oikeasti ison kiitoksen velkaa.
Tänään meillä oli kolmas päivä koulutreeniä putkeen. Menimme tietenkin kangilla ja tänään oli tarkoitus ratsastaa vaativan B:n rata muutaman kerran läpi. Ori oli varustettu minulle valmiiksi ja noudin sen tallista. Menimme tietenkin maneesiin, ihan jo senkin takia, että ulkona paahtoi aurinko aivan pilvettömältä taivaalta ja maneesissa oli sentään jonkun näköinen varjo. Lisäksi, kun kaikki ovet olivat auki, niin ilmakin pääsi kiertämään.
Aloitimme perus verryttelystä. Ravia, temponvaihteluita, notkistelua niin, että sain orin kuulolle. Yritin keventää sitä edestä, mutta kangella hevonen oli onneksi hieman kevyempi ratsastaa kuin normaalilla kuolaimella. Jostain syystä Saku oli aina kunnioittanut kankikuolainta paremmin kuin mitään muuta kuolainta. Ravi- ja laukkaverryttelyjen jälkeen annoin Sakun huilata hetken ja sitten aloitimme radan.
Radalla keskityin ylläpitämään hyvän perustemmon, josta pääsin lisäämään tempoa ja ottamaan sitä tarvittaessa pois. Saku taipui hyvin ja siirtymiset onnistuivat jouhevasti. Ensimmäinen rata oli hyvä, vaikka laukassa ja kokoamisasteessa oli vielä hieman parannettavaa. Toiselle radalla lähdimme pienen tauon jälkeen. Kokosin Sakua hieman enemmän ja kiinnitin temmon lisäksi huomiota laukan pyörivyyteen. Orista huomasi, että se alkoi väsymään loppurataa kohden, joten jouduin päästämään sitä hieman pidempään muotoon.
Olin kuitenkin treeniin erittäin tyytyväinen. Kolmen päivän tehokoulu tuotti tulosta ja Saku oli kolmantena päivänä huippu hyvä ratsastaa.

Valmennukset

19.10.2011 - Estevalmennus

"Saku oli heti alkujaan hyvin innostunut ja energinen, joten verrytykset piti tehdä suuremmalla vaatimustasolla. Tällä kertaa aloitimme verryttämisen reippailla raviympyröillä ja Saku saatiin heti taipumaan varsin kiitettävästi. Se kuunteli pidätteet hyvin ja lähti liikkeellekin mukavan nopeasti. Kääntymisiin se piti herätellä kunnolla, mutta piakkoin meni ori mukavasti muutenkin. Otimme muutamia verryttelyhyppyjä yksittäisille esteille, sekä sarjaesteille, jotta saisimme orin lämpimäksi.

Sitten kohotimme esteitä sataankolmeenkymmeneen senttiin ja laitoimme aloitusesteeksi tavallisen pystyn, joka oli helppo hypätä. Saku piti laittaa kunnolla keskelle estettä ja se kulki kohtuullisen rentona. Se oli kuitenkin melko kiihdytteleväkin ja ylimääräiset voltit verryttivät turhaa energiaa. Seuraavaksi annettiin puolipitkät ohjat ja kokeiltiin vähän matalampaa pystyä. Sakun huomio herpaantui, kun se sai selkeästi tilaa kurkkia ympärilleen. Orin huomio kiinnittyi myös ulkopuolisiin ääniin, joten otimme lyhyempää ohjaa ja aloimme taas kokeilla, tällä kertaa kahta estettä. Ohjasit nuorta hevosta hyvin, ja välillä moneen eri asiaan - omaan istuntaan, hevosen hallintaan ja askeleiden laskemiseen, lyhentämiseen ja pidentämiseen keskittyminen tuotti hankaluuksia. Sakun laukkaa oli hyvä koota aina, kun energia purkautui, ja päästää se kunnolla purkautumaan vasta suurilla volteilla. Saku hyppäsi kuitenkin loistavalla tyylillä ja se arvioi esteiden välimatkaa itsekin taitavasti. Laukanvaihto oli helppoa ja vaivatonta ja yhteistyö sujui kaikkiaan helposti.

Sitten esteiden korkeutta nostettiin ja radan pituutta tehtiin hankalammaksi. Nyt hyppäämiseen tarvitsi enemmän keskittymistä hevoselta kuin ratsastajalta, eikä homma ollut ihan lastenleikkiä. Hoitui sekin taidolla. Sakun esteaskeleenarviointi oli hankalaakin, ja meidän täytyi puntaroida, miten sen energia purkautuu kilpailuissa niin, että vauhtia on kuitenkin riittävästi ja ohjaus helppoa. Eri tyyleja kokeilemalla homma meni ihan mukavasti, ja lopputulos oli varsin miellyttävä. Saku sai myös hypätä korkeutta vähän, ja se taipui helposti hyppäämään liian myöhään. Kun askeleita arvioi ja oriin kokosi välillä, onnistui hyvä ja hallittu hyppy. Mukavasti Saku kuitenkin liikkui. Seuraava haaste oli puomi muun yhteydessä- laukkapuomi ja este, toisin sanoen, ja lisäksi myös este kulmassa. Teimme hyvin loivan kulman ja saimme esteen asetettua kulmaan. Saku suoristi alkujaan aina itseään, ja se sai myös ohjauksen herpaantumaan. Saku piti pitää taipuisana, jotta se heti kulman jälkeen ymmärsi kääntyä. Puomin kanssa hyppääminen oli melko helppoa, mutta arviointikykyä piti edelleen käyttää. Loppuun otettiin sarjaeste. Sarjaeste tuli hypätä hyvin, ja Saku tuli koota esteiden välissä ensimmäisillä kerroilla. Kun se oli ymmärtänyt homman, sekin hoitui mallikkaasti. Hyvin tehty!

Ohjeeni:
Saku on todella osaava, ja sen työskentely sujui hyvin. Energiaa kuitenkin löytyi. Treeni sujui hyvin, mutta kilpailuissa sinun kannattaa ratsastaa se melko hallitusti veryttelyssä ja veryttää mieluusti pariin otteeseen. Muita ohjeita ei oikeastaan ole, hyvin tehty!" - Shine

30.10.2011 - Palauttelevaa estehyppelyä Pepin valmennuksessa

"Pepillä oli tarkoitus pitää Jesselle ja Sakulle rento ja palauttava estevalmennus. Sakulla oli ollut jonkin verran lihaskireyttä, jota hieroja oli saanut jonkin verran pois. Muutamien rentouttavien käyntipäivien jälkeen hevosen lihaksiin oli taas tarkoitus saada verta kiertämään.
Valmentaja pyysi ratsastajaa nostamaan letkeän ravin. Askeleessa saisi olla pituutta, mutta tempon tulisi pysyä maltillisena. Hevonen halusi selvästi isompaa ravia, mitä sen ratsastaja antoi sen mennä. Ympyröillä Sakun jäykkyyden huomasi. Se tuskin taipui kaulastaan, lähinnä liikkui pienessä asetuksessa sisäänpäin. Peppi oli kuitenkin vielä tyytyväinen; iso hevonen tarvitsi aikaa.

Pian oli rennon laukan aika. Jesse istui kevyessä istunnassa ja antoi Sakun selän työskennellä. Ori haki päätä alemmas ja alkoi myös joustaa pääty-ympyröillä. Se hakeutui ulko-ohjalle ja kulki hyvässä, matalassa muodossa.

Maneesin keskellä oli pieni estesarja. Sarjan korkeus ei päätä huimannut, 70-80-senttisiä esteitä olivat kaikki. Peppi pyysi Jesseä ratsastamaan esteitä yksitellen. Esteiden välillä oli tarkoitus ottaa pitemmät laukkapätkät. Saku loikki ensimmäiset esteet yli-innokkaasti. Pitkät laukkapätkät kuitenkin rauhoittivat hevosta ja loput hypyistä sujuivat maltillisemmin. Lopulta oli aika ottaa raviin. Peppi määräsi loppuravien lisäksi vielä puolen tunnin kävelyn maastossa. Jesse haki tallilta viltin orin lämmikkeesi ja suuntasi valaistuihin lähimaastoihin jäähdyttelemään." - Peppi Joki

01.07.2014 - Estevalmennus

"Näin ratsukon nyt pitkästä aikaa rentona ja hevonenkin näytti jopa vähän laiskalta. Pitkään jatkunut helle vaikutti varmasti hevoseen kuin hevoseen ja sai Sakun hieman velton oloiseksi. Heti alkuverryttelystä asti komensin nicaa ratsastamaan Sakua teräväksi, jotta saisimme sen kuuntelemaan pieniäkin apuja. Aloitimme ympyrällä johdattaen etuosaa ympyräuran sisäpuolelle. Tämä tapahtui ulkopohkeella ja muutenkin haimme ulkoapuja teräviksi ja toimiviksi. Molempiin suuntiin samaa ravissa ja laukassa, jonka jälkeen ratsukko sai hetken levähtää.

Jatkoimme pienen tauon jälkeen perus kavalettiharjoituksilla. Ensin tultiin suoralla uralla kavaletti, kolme laukkaa, kavaletti, kolme laukkaa, kavaletti linjaa. Tarkoitus oli tulla sisälle hyvin, niin että saatiin väleihin tasaiset kolme laukkaa kiirehtimättä tai ratsastamatta käsijarru päällä. Rytmikäs tempo alusta asti ja hevosen tuli tulla keskelle kavaletteja. Harjoitus onnistui hyvin. Toistimme sen muutamia kertoja, jotta saimme kitkettyä pienimmätkin virheet pois. Sitten pääsimme siirtymään seuraavaan harjoitukseen, jonka olin rakentanut kentän keskihalkaisijalle. Kulmasta tuli lähestyminen puomille ravissa, sen jälkeen ilman askelta ponnistus ristikolle, yksi laukka, pysty, kaksi laukkaa, okseri, kaksi laukkaa, okseri. Vaikka kulma tuli toisessa päädyssä hyvin nopeasti vastaan, joten toisen okserin jälkeen tuli ratsastaa suoraan ennen kääntämistä. Aloitimme pienehköillä korkeuksilla ja nostin esteitä pikkuhiljaa. Kaksi viimeistä okseria olivat viimeisillä hyppykerroilla noin 150cm korkuisia ja Saku ponkaisi niiden yli ilman mitään vaikeuksia.

Lopuksi tulimme vielä yksittäisiä lähestymisiä, lähinnä vinosti pystyesteille. Halusin että Saku näkisi myös huonoja paikkoja, joista sen pitäisi selviytyä tarvittaessa. Kaiken kaikkiaan ratsukon työskentely oli hyvää. Vaikka oli lämmin ja hevonen näytti aluksi nuutuneelta, se sai esteistä lisäenergiaa ja hyppäsi hyvin." - Sami

13.07.2014 Kouluvalmennus

"Katselin kentän laidalla itsenäistä alkuverryttelyänne ja kiinnitin huomioni pariin asiaan, joihin tulisin puuttumaan valmennuksen aikana. Aloitimme ravityöskentelyllä, Saku kulki ihan hyvin muodossa, mutta se laiskotteli välillä takajalkojensa kanssa ja silloin koko hevosen yleisvaikutelma kärsi hieman. Pyysin tekemään vähän temponvaihteluita ja ratsastamaan aktiivisemmin oria eteen ja ylös. Pikkuhiljaa takajalatkin alkoivat tulla paremmin alle ja se ei enää näyttänyt niin etupainoiselta.

Laukassa otimme ensin muutamia keskilaukkoja, jotta saimme laukan rullaamaan paremmin. Saku kulki jo paljon tasapainoisemmassa muodossa ja pian pääsimme kokeilemaan vähän laukanvaihtoja. Ratsastit hevosen ensin kunnolla lyhyeksi, jotta se olisi tasapainossa myös vaihdossa. Yksittäiset vaihdot sujuivat ihan ongelmitta, mutta sarjavaihdoissa Saku ei jaksanut yrittää loppuun saakka, vaan viimeiset vaihdoit jäivät aina ensimmäisiä laimeammiksi. Harjoittelimme vaihtoja tasaisemmaksi hetken aikaa, kunnes olimme kummatkin tyytyväisiä. Lopuksi saitte ottaa vielä ravissa hieman väistöjä, jotka sujuivat jo todella hienosti ja tasaisesti." - Heidi N.

14.07.2014 Estevalmennus

"nica varasi estevalmennuksen tarkoituksella kouluvalmennuksenjälkeiselle päivälle, että Saku oli ainakin hyvin ratsastettu edellisenä päivänä. Siltä hevonen näyttikin, kulki ryhdikkäästi ja omalla moottorillaan. Aloitimme heti alkuverryttelyn jälkeen puomeilla ja kavaleteilla. Se oli vähän lisäverryttelyä ja jumppaa samalla. Laitoin tehtäviksi innareita ja laukan lyhennystä ja pidennystä. Keskimmäisen kavaletin nostin hieman muita isommaksi, jotta Saku ponnistaisi innareiden keskellä hieman enemmmän. Se toimi hyvin, hevonen tuli innareille ja väleihin hyvässä tasapainossa.

Sitten aloitimme hyppäämään. Raivasin innarit nopsaan pois edestä ja kerroin nicalle radan. Se oli hyvin yksinkertainen, helppoja teitä ja hyvässä rytmissä tullessa radassa ei pitäisi olla mitään kinkkistä tai vaikeaa. Aloituskorkeus oli metrin suuremmalla puolella ja se oli Sakulle aivan lastenleikkiä. Ori hyppäsi verryttelykierroksen ja pyysin nicaa odottamaan hetken, jolloin nostin esteitä parikymmentä senttimetriä. Ratsukko tuli radan uudelleen ja tällä kertaa samalla tavalla rytmikkäästi ja hyvin onnistuen. Muutin rataa hieman ja muutaman reitin sai helposti hieman haastavammaksi. Nyt esteiden välillä joutui keskittymään ja tekemään päätöksen. Myös hevosen piti kuunnella ratsastajaa, odottaako vai lähteäkö pohkeesta eteenpäin.

Ratatreeni oli sujuvaa ja oikeastaan mitään suurempia ongelmia ei esiintynyt. Saku on niin rutinoitunut hyppääjä, kuten nicakin, että parivaljakolle saisi laitta aikamoista haastetta eteen, että se huojuttaisi tyyliä. Hyvää ratsastusta!" - Sami

04.08.2014 Estevalmennus

"Laskin estepuomien korkeuksia sillä välin, kun hopeanruunikko ori verrytteli lihaksiaan. Olin rakentanut kentälle vaativan esteradan, jossa tänään harjoittelisimme lyhyitä teitä ja eri ratkaisuja estekentän teissä. Otitte alkuun muutaman verryttelyhypyn matalammilla korkeuksilla, jonka jälkeen nostin puomit puoleentoista metriin. Aloititte tehtävät ratsastamalla kolmen esteen sarjan, joista jokainen hypättiin eri laukasta, kuin edellinen, joten jokaisella esteellä tuli samalla valmistella laukanvaihdot. Sakulla ei ollut mitään ongelmia tehtävässä, ennemminkin se näytti hieman kyllästyneeltä, että kyllä näitä on tässä jo hypätty.

Siirryimme hieman haastavampaan tehtävään, jossa piti jo miettiä askeleita enemmän ja päättää, mitä kautta lähestyy estettä. Varsinkin yksi esteistä oli rakennettu sellaiseen kulmaan, että jos halusi ratsastaa aikaa vastaan, piti hevonen melkein pysäyttää käännöstä varten. Hyvän tien esteelle sai vain kiertämällä kaksi estettä, jossa taas kuluisi aikaa. Vaativan tason kouluhevosena Sakulle ei tuottanut myöskään ongelmia tehdä pieni laukkapiruetin tapainen hypyn jälkeen ja saada silti tarpeeksi voimaa hypätäkseen muutaman askeleen päästä puolentoista metrin esteen yli vielä hyvällä mahavaralla. Loppuun hyppäsitte vielä esteet ratana pari kertaa, muuntaen välillä radan esteiden paikkaa." - Heidi N.

Palkinnot, saavutukset, arvostelut

PP MVA-arvonimi myönnetty 26.03.2012
VIP MVA- arvonimi myönnetty 26.03.2012
Fn-arvonimi myönnetty 26.03.2012

PKK:n 27. KTK-tilaisuus - 30.01.2012
Tuomarit: Beronia, Jjune, Anne, aksu (vara)
61+79+87+(ka)75 = 76% KTK-II
- Erinomaiset leimat omaava, tasapainoinen ja kaunis ori. Kevytpiirteinen pää, jonka toivoisin olevan hieman jalompi. Hyvä, lihaksikas kaula. Pitkä korkea säkä, lyhyt suora selkä, suora hieman pitkä lanne, hyvä lautanen. Hyvä rungon syvyys. Hieman olkavarsi. Hyväasentoiset etujalat. Hyvä takaosa ja hyväasentoiset takajalat. Todella kauniin värinen, esitetty erinomaisessa kunnossa.
- Suipohko pää, hyvä kaulan liittymä. Hyvä asentoinen ja komea ori! Erikoinen väritys on viehättävä.

YLA:n laatuarvostelutilaisuus - Elokuu 2014
33 (18+17) - 29,5 (17,5+12) - 17 - 17 - 4 = 102,5p / YLA1, AP3
Upeasti piirretyt kuvat, joista näkyy myös orin luonne hyvin! Joissakin päiväkirjamerkinnöissä kerrottiin enemmän muista hevosista.

ERJ:n laatuarvostelutilaisuus - Elokuu 2014
9 + 50 + 22 + 12,6 + 10 = 103,6p. ERJ-II

ERJ:n laatuarvostelutilaisuus - Helmikuu 2015
9,5 + 40 + 19 + 20 + 15 = 103,5 p. ERJ I

PKK-CUP:n piirustuskilpailun kommentit:
"Upea ja viimeisen päälle hiottu hyppykuva! Hevosen asento sekä kuvan väritys ja tunnelma ovat erittäin onnistuneita."
"Upea kuva, jossa yksityiskohtiin on kiinnitetty paljon huomiota. Varusteet ja este on toteutettu ihailtavasti. Komea hevonen ja hieno väritys!"
"Mahtavat värit, siisti line ja onnistueet hevosen ja ihmisen anatomia yhdistyvät hallituksi kokonaisuudeksi. Erottui selkeästi kilpakumppaneistaan."
"Hieno tunnelma. Kuvakulma ja väritys ovat erittäin onnistuneita. Ratsastajalla on mukavan iloinen ja itsevarma ilme."Sakusta sanottua:
- Komea estekuva. Hyppy ylittyy hyvällä ilmavaralla ja kuvassa mukavasti 'lentävä tunnelma'.
- Hevonen mystisen värinen, värit tekee kuvasta hieman epätasapainoisen, mutta hyppyfiilis on huima.
- Hieman vaativammasta kuvakulmasta toteutettu kuva, joka on erinomaisen onnistunut. Hevosen varusteissa uskomattomasti yksityiskohtia.
- Estekuva on taustaa myöten yksinkertaisesti loistava.
- Tässä on sitä vauhdikasta kisahuumaa, värikästä ja Sopusointuisen ristiriitaista meininkiä, joka vie mukanaan.
- Pysäyttävä, mutta samalla vauhdikas hetki esteillä. Ratsastaja näyttää ainakin suunnittelevan jos laskeutumista maankamaralle.
- Ilmeikäs, omalla tyylillä toteutettu kuva -mikä on siis todella hyvä asia!
- Todella upea väritys!

Kasvattajapäivien arvostelu:
-Sacrament - Witchcraft - ML Kenna
- Ryhmän isä Sacrament on kevyehkötyyppinen estehevonen. Rakenteeltaan pieniluinen ja -kokoinen, aavistuksen ponimainen. Tamma Witchcraft on tasapainoinen ja isänsä pientä ponimaisuutta löytyy myös tästä kaunottaresta. Hopageeni on onnekaasti peritynyt ja tamma onkin yhtä iloa silmälle. Hyvä estehevosen rakenne ja hieman omapäinen luonne. Emävalinta on onnistunut ja näiden kahden yhdistelmästä on saatu erinomainen hevonen kisakentille sekä sukua jatkamaan. ML Kenna muistuttaa pitkälti puolisisartaa olemukseltaan. Kaunis, ryhdikäs, mutta jo enemmän rotutyypillinen jälkeläinen. Upea väri ja potentiaalinen rakenne varsalla ratsun tehtäviin. Emävalinta on ollut osuva. Parantuvaa työtä jälkeläisryhmän jalostuksessa. Onnistuneita, toimivia varsoja.

Kilpailut

8 KP:tä

02.10.11 - Mel Seren - Näyttelyt/PKK - Muu kuva: Tähtihetki - KP (Tuom. aksu)
29.10.11 - Mel Seren - Näyttelyt/PKK - Muu kuva: Tietokoneella tehty liikekuva - KP (Tuom. Elisa P.)
30.10.11 - Rikjandi - Näyttelyt/PKK - Muu kuva: Koulu- tai esteratsastuskuva - KP (Tuom. Odelie)
11.12.11 - Mel Seren - Näyttelyt/PKK - Muu kuva: Radalla - KP BIS1 (Tuom. aksu)
15.12.11 - Simora - Näyttelyt/PKK - Muu kuva: Ratsailla - KP BIS2 (Tuom. Odelie)
20.12.11 - Artsin ravitalli - Näyttelyt/PKK - Muu kuva: Ajo- tai ratsastuskuva - KP (Tuom. Anne)
24.12.11 - Mel Seren - Näyttelyt/PKK - Muu kuva: Mikä menee ylös tulee myös alas - KP BIS2 (Tuom. Odelie)
10.11.12 - Farhill Riding Center - PKK/Näyttelyt - Muu kuva: Pääkuva - 1/3 KP(Tuom. Latu)
10.10.14 - Seppele - Näyttelyt/PKK - Jälkeläisryhmä lämminverisille - 2/3 (Anne)

2 KTK-sertiä, 3 EO-sertiä

11.12.11 - Mel Seren - Näyttelyt/PKK - Rakenne: FWB tammat ja orit - EO-sert (Tuom. Beronia)
15.12.11 - Simora - Näyttelyt/PKK - Rakenne: Orit - EO-sert (Tuom. Odelie)
20.12.11 - Artsin ravitalli - Näyttelyt/PKK - Rakenne: Hevosorit - HY (Tuom. Kira)
24.12.11 - Elisan talli - Näyttelyt/PKK - Rakenne: Hevosorit - KTK-sert BIS1 (BIS Tuom. Elisa P.)
24.12.11 - Mel Seren - Näyttelyt/PKK - Rakenne: FWB orit - KTK-sert BIS1 (BIS Tuom. Odelie)
28.12.11 - Ivory Stables - Näyttelyt/PKK - Rakenne: Hevosorit - EO-sert (Tuom. Anne)

64 ERJ-sijoitusta

18.07.11 - Solo - Este/ERJ - 140cm - 4/30
20.07.11 - Västerby - Este/ERJ - 160cm - 3/50
23.07.11 - Västerby - Este/ERJ - 160cm - 1/50
24.07.11 - Västerby - Este/ERJ - 160cm - 4/50
26.07.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 1/30
25.07.11 - Hengenvaara - Este/ERJ - 100cm - 5/40
27.07.11 - Hengenvaara - Este/ERJ - 100cm - 4/40
28.07.11 - Hengenvaara - Este/ERJ - 100cm - 4/40
30.07.11 - Hengenvaara - Este/ERJ - 110cm - 3/40
01.08.11 - Mel Seren - Este/ERJ - 160cm - 4/30
03.08.11 - Mel Seren - Este/ERJ - 160cm - 5/30
04.08.11 - Mel Seren - Este/ERJ - 160cm - 3/30
06.08.11 - Miitsu - Este/ERJ - 160cm - 4/34
23.09.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 120cm - 1/30
09.10.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 4/30
13.10.11 - Järnby - Este/ERJ - 140cm - 3/15
13.10.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 5/30
22.10.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 4/30
09.11.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 1/30
11.11.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 1/30
12.11.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 5/30
26.11.11 - Lyne Stud - Este/ERJ - 160cm - 5/50
24.11.11 - Cannabian Warmbloods - Este/ERJ - 160cm - 5/50
07.12.11 - Hex Stallions - Este/ERJ - 160cm - 7/50
12.12.11 - Hex Stallions - Este/ERJ - 160cm - 7/50
02.01.12 - Wincare - Este/ERJ - 160cm - 4/30
04.01.12 - Wincare - Este/ERJ - 160cm - 4/30
04.01.12 - Wincare - Este/ERJ - 160cm - 3/30
24.01.12 - Mel Seren - Este/ERJ - 160cm - 1/30
27.01.12 - Mel Seren - Este/ERJ - 160cm - 1/30
02.02.12 - Twisty Puzzle - Este/ERJ - 160 cm – 4/30
03.02.12 - Barrier Showjumpers - Este/ERJ - 160 cm – 1/30
16.01.12 - Hex Sporthorses - ERJ - 160cm - 5/50
17.01.12 - Hex Sporthorses - ERJ - 160cm - 5/50
20.01.12 - Hex Sporthorses - ERJ - 160cm - 5/50
20.01.12 - Praya Sporthorses - ERJ - 160cm - 2/30
25.01.12 - Praya Sporthorses - ERJ - 160cm - 5/30
30.01.12 - Dark Side Trakehners - ERJ - 160cm - 2/30
26.02.12 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 2/30
28.02.12 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 5/30
08.03.12 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 5/30
22.03.12 - Pyrr Warmbloods - Este/ERJ - 160cm - 3/100
23.03.12 - Pyrr Warmbloods - Este/ERJ - 160cm - 2/100
04.02.12 - Brescon Showjumpers - Este/ERJ - 160cm - 1/30
26.02.12 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 2/30
28.02.12 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 5/30
08.03.12 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 5/30
30.03.12 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 3/30
24.02.12 - Bairdon - Este/ERJ - 150cm - 7/60
02.05.12 - Satulinna - Este/ERJ - 160cm - 2/40
07.06.12 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 4/30
08.06.12 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 2/30
10.06.12 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 4/30
18.05.12 - Solo - Este/ERJ - 150cm - 2/30
18.05.12 - Solo - Este/ERJ - 160cm - 2/30
03.09.14 - Mel Seren - Este/ERJ - 120cm - 3/30
03.09.14 - Mel Seren - Este/ERJ - 130cm - 2/30
08.08.14 - Mel Seren - Este/ERJ - 160cm - 2/30
12.08.14 - Mel Seren - Este/ERJ - 160cm - 5/30
13.08.14 - Mel Seren - Este/ERJ - 160cm - 2/30
08.08.14 - KK Perderesies - Este/ERJ - 150cm - 3/39
07.09.14 - Mel Seren - Este/ERJ - 140cm - 4/30
09.09.14 - Mel Seren - Este/ERJ - 160cm - 3/30
10.09.14 - Mel Seren - Este/ERJ - 160cm - 2/30

24 KRJ-sijoitusta

12.10.11 - Järnby - Koulu/KRJ - Vaativa B - 1/7
30.08.14 - Dainty - Koulu/KRJ - Vaativa B - 4/30
02.09.14 - Järviluoto - Koulu/KRJ - Vaativa B - 8/100
04.09.14 - Järviluoto - Koulu/KRJ - Vaativa B - 7/100
04.09.14 - Dainty - Koulu/KRJ - Vaativa B - 5/30
06.09.14 - Dainty - Koulu/KRJ - Vaativa B - 3/30
08.09.14 - Shadiya Arabians - Koulu/KRJ - Vaativa B - 5/40
10.09.14 - Shadiya Arabians - Koulu/KRJ - Vaativa B - 2/40
14.09.14 - Shadiya Arabians - Koulu/KRJ - Vaativa B - 5/40
29.08.14 - Dainty - Koulu/KRJ - Vaativa B - 1/30
05.09.14 - Dainty - Koulu/KRJ - Vaativa B - 1/30
05.09.14 - Deathrow Stables - Koulu/KRJ - Vaativa B - 6/40
06.09.14 - Deathrow Stables - Koulu/KRJ - Vaativa B - 1/40
06.09.14 - Dainty - Koulu/KRJ - Vaativa B - 4/30
11.09.14 - Dainty - Koulu/KRJ - Vaativa B - 5/30
19.09.14 - Stal Lycan - Koulu/KRJ - Vaativa B - 1/100
14.02.15 - Hestia - Koulu/KRJ - Vaativa B - 5/30
19.02.15 - Hestia - Koulu/KRJ - Vaativa B - 1/30
19.02.15 - Viisikko - Koulu/KRJ - Vaativa B - 5/30
20.02.15 - Hestia - Koulu/KRJ - Vaativa B - 3/30
21.02.15 - Hestia - Koulu/KRJ - Vaativa B - 5/30
21.02.15 - Viisikko - Koulu/KRJ - Vaativa B - 1/30
23.02.15 - Hestia - Koulu/KRJ - Vaativa B - 5/30
04.03.15 - Marvel Ponies - Koulu/KRJ - Vaativa B - 2/59

5 KERJ-sijoitusta

08.09.14 - Saanilan Suomenhevoset - Kenttä/KERJ - CIC3 - 6/40
15.09.14 - Kadotetut Suomenhevoset - Kenttä/KERJ - CIC3 - 4/30
19.09.14 - Saanilan Suomenhevoset - Kenttä/KERJ - CIC3 - 6/40
21.09.14 - Saanilan Suomenhevoset - Kenttä/KERJ - CIC3 - 2/40
22.09.14 - Reiter - Kenttä/KERJ - CIC3 - 3/30

Ulkoasu © Maiju V. 2013