Virtuaalihevonen - Takaisin hevoslistaukseen

PP MVA, ERJ-II, YLA2, KRJ-III

ML WITCHITA

Muistoissa 14.01.2011 - 10.10.2014


© Greatalmightyqueen/nica

Perustiedot

Nimi ML Witchita Lempinimi Shita
Syntymäpäivä14.01.2011 Rekisterinumero VH11-031-0230
RotuSuomalainen puoliverinen SukupuoliTamma
Säkäkorkeus166 cm VäriVoikko
Koulutustasoko HeA re 160 cm me 150 cm PainotusEsteet
Kotitalli Hestia Omistajat nica VRL-01425, Heidi N VRL-01725
Kasvattaja nica VRL-01425 MuutaLopetettu 10.10.2014 19 vuotiaana

Kuvagalleria


© Liikekuva (line) Greatalmightyqueen / (väritys) nica
© Pää- ja hyppykuva Heidi N.

Ikääntyminen

14.01.11 - syntynyt
28.01.11 - 1v.
14.02.11 - 2v.
28.02.11 - 3v.
14.03.11 - 4v.
14.05.11 - 5v.
14.07.11 - 6v.
14.09.11 - 7v.
14.11.11 - 8v.
14.01.12 - 9v.
14.03.12 - 10v.
14.05.12 - 11v.
14.07.12 - 12v.
14.09.12 - 13v.
14.11.12 - 14v.
14.01.13 - 15v.
14.03.13 - 16v.
14.06.13 - 17v.
14.03.14 - 18v.
14.06.14 - 19v.

Luonne

Yleisesti: Shita on perinyt suurimmin osin luonteensa emältään, mutta on onneksi sukupolvea viisaampi. Tamman kanssa eläminen saattaa hetkittäin olla melko vaativaa, sillä se tykkää säpsyillä erilaisia turhia asioita. Esimerkkinä kerrottakoon että eräs ilta tallikissa nukkui sen karsinan oviaukossa eikä tammaa häirinnyt asia lainkaan, kunnes mirri päätti venyttää toista etutassuaan viisi senttiä ja Shita oli sydänkohtauksen partaalla. Tamma on kuitenkin hieno suoritushevonen, eikä radalla jaksa pöllöillä niin paljon, kun harjoituksissa.

Hoidettaessa: Shita on tässä tilanteessa huomattavasti fiksumpi, kuin emänsä, sillä tammaa saa hoitaa melko rauhassa. Lukuun ottamatta tietysti niitä kertoja, kun neiti pelästyy omaa varjoaan ja pomppaa hoitajan jalan päälle. Tämän lisäksi Shita on oikea fiini neiti ja tarvitsee loimia enemmän, kuin tarpeeksi ollakseen onnellinen. Varusteiden laitossa saa satulan kanssa kuitenkin vähän varoa, sillä näyttää kyllä tammaluonteensa kiiman keskellä hyvinkin selvästi. Varsinkin vyön kiristyksessä kannattaa olla rauhallinen ja tehdä asiat ajan kanssa. Suitset ottaa ihan hyvin päähänsä, mitä nyt aina välillä pitää kokeilla kuinka pitkä ihminen siinä onkaan.

Ratsastaessa ja kisattaessa: Shita toimii loistavasti sekä esteillä, että koulussa. Harjoituksissa tamma saattaa hetkittäin keksiä seurakseen pieniä vihreitä miehiä pitkin kenttää tai maneesia, mutta kisatilanteessa onneksi keskittyy paremmin itse suoritukseen. Esteillä Shita on lennokas ja vauhdikas, välillä saattaa olla hieman jopa hankala ohjattava. Sen kanssa pitää olla todella määrätietoinen ja kertoa asiat selvästi, sillä pienikin epäröinti selässä olijalta antaa tammalle luvan pelleillä ja ohitella esteitä aivan huvin vuoksi. Oikealla ratsastajalla kuitenkin nauttii hyppäämisestä ja vikkelillä liikkeillään onkin parhaimmillaan uusinnoissa, joissa ratsastetaan aikaa.

Myöskin kouluratsastuksessa tamma näyttää parhaita puoliaan, vaikkakin välillä energisyytensä vuoksi saattaa ryhtyä säätämään jotain turhaa. Kuitenkin, kun ilmankosteus ja tuulen suunta osuvat oikeaan, kuoriutuu Shitasta oikein näpsäkkä kouluratsukin. Kisatilanteessa saattaa hermostuksissaan hypätä kouluaidan yli tai poistua radalta, joten pitää verrytellä todella hyvin, jotta on rento.

Shita on suustaan ja kyljistään hyvin herkkä, lukuun ottamatta kun ryöstää esteradalla. Silloin voi tuntua että kuolaimet on kiinni seinässä. Kuitenkin suurimmaksi osaksi pitää muistaa ratsastaa pienillä avuilla ja ratsastajan tulee olla hyvin tietoinen omasta kehostaan tamman selässä.

Huomioitavaa Tamma on hyvin herkkä ja pitää käsitellä ammattimaisesti. Ratsastaessa suojat tai pintelit joka jalkaan. Hokkien aikaan bootsit eteen. Esteillä ja maastossa voi käyttää martingaalia ja olympiakuolainta niin, että ohjat ovat kuolaimen toisessa renkaassa.

Luonne: Heidi N.

Sukutaulu

i. OVEC Band Sereg
irl.hunter, km, 166cm
ii. EVM iii. EVM
iie. EVM
ie. EVM iei. EVM
iee. EVM
e. PP MVA Ceinak Zhydar
fwb, crem, 165cm
ERJ-I, KTK-II
ei.Zhystrad
kwpn, vkk, 166cm, EVM
eii. Zhyyl Wie, EVM
eie. Lullaby, EVM
ee. Cei Ciinarstath
fwb, crem, 163cm, EVM
eei. Ceifierth, EVM
eee. Lady Style , EVM

Sukuselvitys

Shitan isän puolen suku on täysin tuntematon, mutta sen isä on peräisin vararikkoon joutuneelta hevostilalta. Se korvasi OVEC tallin vastikää ähkylle menetetyn suosikkiorin paikan, vaikka ei ollutkaan rodultaan trakehner, kuten tilan toiset hevoset. Sir tuli tallille nuorena, se on luonteeltaan temperamenttinen ja hyvin herkkä. Hyvin kovapäinen ja vaatii todella paljon sekä radalla, että sen ulkopuolella ratsastajaltaan.

ei. Zhystrad on upea, voikko hollanninpuoliveriori. Se on kovapäinen suoritushevonen, joka hyppäsi 160cm luokkien kisoissa menestyksekkäästi. Zhystradilla on myös jonkin verran suuriegoinen maine, kun se tykkää olla areenan ainut ori. Välillä sattui hajoittamaan kisapaikan omaisuutta huomatessaan toisen orin lähistöllä. Voikkoa käytettiin tarkoin jalostuksessa, eikä sillä ole kuin kuusi jälkeläistä, joista yksi on Shitan emä.
eii. Zhyyl Wie, rautias trakehnerori on hieno estehevonen, jolla kisattiin 160cm radoilla. Komea piirtopäinen ori oli myös hyvärakenteinen hevonen ja se periytti hyvää kilpailuviettiä sekä kovapäisyyttä jälkeläisilleen. Säkäkorkeudeltaan 165-senttinen ori ei ollut ehkä tallin korkein hevonen, mutta minkä se hävisi pienessä koossaan, se korvasi voimalla ja nopeudellaan.
eie. Zhyyl Wie on herkkä ja kuuma estehevonen. Voikko tamma on vankkarakenteinen, 165cm korkea hollanninpuoliverinen. Sen kanssa kisattiin 160cm radoilla menestyksekkäästi ja tamman kanssa kierrettiin myös näyttelykehiä menestyksellä. Herkän luonteensa vuoksi sillä meni aina hetki tottua uuteen ratsastajaan, joka useimmiten nähtiin kieltoina erikoisesteillä.

ee. Cei Ciinarstath on sirorakenteinen cremello suomenpuoliverinen. Tamman hyvä työmoraali on johtanut siihen, että sillä on startattu sekä este- että kenttäkisoissa menestyksellä. Se sai Cinan, Shitan emän, ollessaan sairaslomalla loukkaantumisen vuoksi, mutta palasi sitten suoraan kisakentille tuoden ensimmäisistä kisoistaan kotiintuomisiksi sinisen ruusukkeen. Tamma ei siis todellakaan ole mikään turha hevonen ja upea väritys tuo oman säväyksensä tämän arvoon.
eei. Ceifierth on vankka, voikko hollanninpuoliveriori. Sen kanssa kisattiin hyvällä menestyksellä korkeimmissa esteluokissa ja vaikka 165-senttinen ori ei ollutkaan mikään näyttelykehien kukkanen, sen suoritukset puhuivat puolestaan.
eee. Lady Style on suvun ainut täysiverinen ja rodunomaisesti hyvin kuuma luonteeltaan. Se on harvinainen voikko väritykseltään. 164cm korkea estehevonen, josta aluksi kaavailtiin laukkaratsua. Estekentillä kuitenkin tamma oli lyömätön vastus ihan isoissa luokissakin.

Jälkeläiset

synt. 01.07.11 - fwb-t ML Wicca - I: Reeve's Way - om. aksu
synt. 06.08.11 - fwb-t ML Wicha - I: Sentimental Tune - om. Brantwood Warmbloods / Ziki
synt. 09.02.12 - fwb-o ML Wicked - I: Hades Barrier - om. MeSa Horses / LuciDa
synt. 18.03.12 - fwb-t ML Witchlight - I: Osiris v. Bryort - om. Mel Seren / nica ja Heidi N
synt. 21.04.12 - fwb-o ML Witchcraft - I: First Bellamy - om. Katve / Veera A.
synt. 19.11.12 - fwb-t ML Wiccaphobia - I: Chimaera MUST - om. Lindengård / Keira

Varustekaappi


© Mestyn varuste

Päiväkirja

31.10.11 - Halloweenmaasto

Heidi:
Susi ulvoi ulkona taivaalla möllöttävää täysikuuta. Äskeisen kauhuelokuvan tiimoilta olivat niskavillani vieläkin hivenen pystyssä, olinhan luonteeltani hyvin helposti manipuloitava. Olin uppoutunut niin syvästi fiktiivisen elokuvan maailmaan, etten ollut vielä päässyt siitä irti. Astelin päärakennuksen ulko-ovesta synkkään yöhön, jota vain kuun kalpea valo sekä muutamat kaiverretut kurpitsalyhdyt valaisivat. Muut olivat jääneet vielä keskustelemaan elokuvasta, kun olin hiippaillut jo ulos mennäkseni valmistautumaan yömaastoon. Jossakin rasahti oksa ja pysähdyin paikoilleni. Aistini toimivat äärimmillään, sillä en nähnyt viittä metriä pidemmälle. Miten syksy olikaan yhtäkkiä ujuttautunut ja tuonut mukanaan sysipimeät yöt. Kuulin uuden rasahduksen ja pidätin hengitystäni. Oliko se aikaisemmin ulvonut susi, vai jokin viaton eksynyt peuran vasa?

Kun jokin kosketti olkapäätäni, kiljahdin tahtomattani hieman. Kiljahdus ei onneksi ollut hirveän kovaääninen eikä luultavasi päärakennuksessa olevat ihmiset kuulleet sitä. Käännähdin ympäri ja tunsin pienen suuttumuksen virtaavan lävitseni.
- Mitä hittoa sä puuhaat, Jesse? Melkeen sain sydärin.
- Nyt on halloween, varo ettei ihmissudet syö! Poika vastasi ilkikurisesti, selvästi iloisena että oli saanut säikytettyä minut. Pyöräytin silmiäni ja meinasin jatkaa matkaani, kun minut käännettiin ympäri. - Niin? Kysyin, koitin pysyä vihaisena, mutta Jessen ilkikurinen ilme sai kuitenkin pienen virneen nousemaan huulilleni.
- Sitä vaan että voisitko harjata Vertin mulle valmiiks?
- Pah. Naurahdin. Hymyilin kuitenkin sitten vaatimattomasti ja kumarsin pojalle syvään.
- Totta kai teidän majesteettinne. Virnistin ja jatkoin sitten matkaani kohti tallia. Jesse palasi sisään naurettuaan hetken reaktiolleni. Poika tiesi kyllä huumorintajuni.
Uudessa tallissa oli yövalot päällä, enkä viitsinyt laittaa enempää valoa, näin ihan hyvin himmeässäkin. Pysähdyin matkallani Reeven karsinalle ja rapsutin oria kalterin raosta.
- Kiitos poika että annoit minulle Domen.

Reeve nautti saamastaan huomiosta ja hetken päästä jatkoi matkaani varustehuoneeseen. Otin sieltä Vertin harjapakin, satulan ja suitset ja suuntasin niiden kanssa kellertävän orin karsinalle. Ovessa luki kauniilla käsialalla ML Zamiro sekä kaikki miljoona orin saavutusta. Laskin satulan sen telineelle ja pujotin suitset koukkuun. Avasin harjapakin ja pujahdin karsinaan kiillottamaan Verttiä. Kun ori vihdoin säihkyi kilometrien päähän, laitoin sille vielä päälle ohuen verkkoloimen, jos vaikka se päättäisi olla mukava ja käydä vähän pyörimässä ennen maaston alkamista. Lisäksi se lämmittäisi valmiiksi urheiluhevosen lihaksia, jotta ne eivät vahingossakaan revähtäisi.
- Jesse tulee kohta laittamaan sinut kuntoon. Selitin ruunivoikolle ja suljin sen karsinan oven. Suljin harjapakin ja varmistin ettei mikään jäänyt kenenkään tielle. Jatkoin matkaani hiljaa kohti maneesitallia.
Yö oli edelleen synkkä ja kiitin onneani, että olin muistanut pakata varastosta kaikki mahdolliset heijastimet ja lamput mukaani. Olin vienyt ne jo Shitan kaappiin aiemmin illalla. Maneesitallin ovi narahti ja hevoset ihmettelivät myöhäistä kulkijaa. Osa hirnahti ja osa kuopi lattiaa. Muutama nousi makuulta ja pari jäi vielä makaamaan.

- Hei Dome. Miten jalka voi? Ori hirnahti matalalta ja tuli karsinan ovelle vaatimaan rapsutuksia. Poni oli saanut impparin vasempaan etuseensa muutama päivä sitten kun se oli kolhinut sen johonkin tarhan tolpasta löytyneeseen terävään kohtaan. Ori oli ollut karsinalevossa, jalkaa oli kylmätty kolmesti päivässä ja olin laittanut siihen aina yöksi betadinehauteen.
- Huomenna pääset jo lyhyelle kävelylenkille. Kuiskasin ponille samalla kun rapsuttelin sitä.
Jatkoin jälleen matkaani, suunnaten taas varustehuoneeseen. Otin Shitan satulan, suitset, harjapakin ja kaikki heijastimet mukaani ja astelin tamman karsinalle. Se tervehti pehmeällä hörinällä ja ihmetteli selvästi että miksi olin siihen aikaan sen karsinalla.
- Tänään mennään halloween yömaastoon, tyttöseni. Selitin kullan väriselle hevoselle ja laskin tavarat niiden paikoille. Menin Shitan karsinaan ja aloin harjaamaan sitä pitkin, rauhallisin vedoin. Tamma taisi nukahtaa aina välillä, sillä se säpsähteli tuon tuosta. Ikinä se ei ollutkaan niin rauhallinen.
- Pitääkö sinua aina tulla näin öisin hoitelemaan, että olet rauhallinen, vai? Kysyin hiljaisella äänellä siltä. Korvat liikkuivat vähän ääneni suuntaan, muuta reaktiota siitä oli näköjään turha odottaa. En ikinä tulisi olemaan selvillä kaikista voikon mielialoista. Kun Shita oli harjattu melkein kokonaan, alkoi talliin valua muutakin väkeä. Kaikkien hevoset oli ripoteltu pitkin eri talleja, kukin missä tilaa oli. Osa tallin rauhallisimmista oli jäänyt ulos yöksi jotta vieraille oli tilaa. Jatkoin tamman harjaamista ja aloin pikkuhiljaa varustamaan sitä. Laitoin ensin sille satulan selkään, sitten heijastin rintaremmin, jonka kiinnitin satulasta löytyviin renkaisiin sekä satulavyöhön. Tämän jälkeen suojat jalkaan ja heijastimet niiden päälle. Lopuksi laitoin suitset päähän ja heijastin satulaloimen tamman selkään. Varustauduin itse normaaleihin ratsastusvarusteisiin ja lisäksi laitoin kypärän päälle lampun sekä heijastimet käsiini. En aikonut jäädä auton alle tänä yönä, lisäksi olin muutenkin vähän maaninen kun tuli heijastinkelit.
- Sopisimme hyvin heijastinmainokseen, Shita. Nauroin itsekseni ja kuulin tallipihalta Jessen kutsun. Oli aika lähteä.

Onneksi pihalle ei ollut ehtinyt vielä ketään muuta, sillä kun he Shitan kanssa astuivat ulos tallista, Jesse repesi nauramaan niin kovin, että meinasi tippua Vertin selästä,vaikka ori seisoikin aivan paikoillaan. Kylmän huvittunut katseeni sai hieman hillittyä pojan naurua, mutta hän hykerteli kuitenkin hevosen selässä vielä pitkään.
- Mitä? Nauraks sä meijän heijastimille, vai? Kysyin, tietäen jo vastauksen.
- No onhan se tietty hyvä varautua maailmanloppuun, mut... Poika ulvoi uudelleen.
Heilautin kättäni Jessen suuntaan ja laskin jalustimet alas. Kiristin satulavyötä vielä vähän ja nousin ketterästi tamman selkään. Shita kuopaisi maata ihmetellen ratsastuksen myöhäistä ajankohtaa selvästi.
- Lopeta jo, ennen ku muut tulee. Ne luulee et oot karannu osastolta. Koetin hillitä Jessen naurua ja pikkuhiljaa toinen hiljentyikin. Naurakoot toinen vain, jos Shita karkaisi ja juoksisi autotielle, niin ainakin se näkyisi.
Loppu porukka ratsautui yksi kerrallaan, kunnes koko poppoo oli koossa. Jesse purskahteli edelleen aina kun vilkaisi kohti meitä.
- Lähdetääs sitten. Kaikki seuraa mua ja toi liikennemerkki jää viimiseks. Ei pelottele muita hevosia avaruuspuvullaan. Jesse virnisti ja lähti johtamaan joukkiota. Pudistin huvittuneena päätäni ja odotin kun hevosjoukkio valui korkean orin perään.

Maastolenkille oli koristeltu erilaisia halloween-aiheisia koristeita, ne oli kuitenkin suunniteltu niin, että hevoset ainakaan ihan hirveästi niitä näyttäneet pelkäävän. Muutaman kerran Jesse kohotti mielentilaa rääkäisemällä tai keksimällä jotain muuta yhtä mukavaa, jotta joukkio pysyisi hereillä ja pelästyneinä. Onneksi metsän petoeläimetkin varmasti juoksivat kopisevaa joukkiota pakoon, varsinkin, kun Jesse piti älämölöä yllä. Otsalamput tulivat kyllä tarpeeseen, sillä puiden latvat peittivät kaiken kuun pienenkin kajon. Toisinaan polulle ilmestyi kuitenkin kuunvalosta muodostuneita valokeiloja ja aina niihin osuessani kuvittelin alleni täysin valkean yksisarvisen, jonka selässä laukkasin taikapolkua eteenpäin, kohti kuun valaisemaa lampea, jonka rannalta löytyisi paljon muitakin taruolentoja. Ehkä juuri tuon takia hätkähdin aina ihan hirveästi Jessen pelotteluja.
Lopulta saavuimme takaisin tallin pihalle ja kaikki laskeutuivat hevostensa selästä alas. Hevosten hoidon jälkeen olisi vielä pitkä yö Jessen ja muiden rohkeiden kanssa aitassa. Koetin valmistautua henkisesti sydämen suureen ylirasitukseen samalla kun nostin jalustinhihnoja ylös

05.02.12 - Lumihankeilua

Heidi:
Harjasin Shitan voikkoa karvapeitettä ja väistelin tamman jalkoja taidokkaasti. Selvitin vielä harjan ja hännän, jonka jälkeen varustin sen maastokuntoon. Laitoin kypärän päähäni ja puin muhkean toppatakkini vielä päälleni. Talutin tamman ulos ja nousin tanssahtelevan tamman selkään. Lähdimme tallipihasta Shitan töpötellessä pientä ravia tohkeissaan, suuntasin sen maastoreittiä kohden.
Annoin tamman hölkytellä pientä raviaan melko pitkään ja kun lähestyimme läheistä peltoa tunsin voikon jännittyvän melkoisesti. Rauhoittelin Shitaa vähän ja pyysin sen käyntiin hetkeksi.

Kun vihdoin pääsimme pellon reunalle, jossa oli jälkiä jo aiemmista ratsastajista, annoin sille vähän pohjetta ja istuin syvälle satulaan. Tamma ampaisi kuin tykinkuula ja ilman lumen antamaa vastusta olisimme varmasti menneet kovempaa kuin ikinä aiemmin. Annoin Shitan laukata rauhassa neljä kertaa pellon ympäri. Vihdoin meno alkoi laantua ja pidätin tamman raville. Se nosti jalkojaan korkealle ja ravasi pitkällä askeleella. Shita pärski tyytyväisenä ja lähdimme takaisin tallia kohti. Tallissa harjasin sen hikisen karvan piikkisualla ja laitoin sille pari fleeceloimea jotta se kuivuisi nopeammin. Juotin tamman kunnolla ja annoin pari porkkanaa.

14.04.12 - Eriävät mielipiteet

Heidi:
- Mee sen kanssa kunnon alkuverkat! Kuulin Jessen huutavan toisesta päästä maneesia. Olin lahjonut pojan pitämään Shitalle yksityistunnin, koska yhteistyömme ei ollut ollut ihan huipussaan viimeaikoina. En tiedä tarkalleen mistä kyseinen asia johtui, mutta aavistelin, että muutolla toiseen talliin saattoi olla jotain tekemistä asian kanssa.
- Mä oon jo verkannu sitä kakskyt minsaa, kun Herra täsmällinen oli ajoissa. Vastasin Jesselle, joka virnisti vastaukseksi. Toinen kantoi pari tolppaa maneesin kentälle ja vei niille puomeja. Shita nousi puolimetriä korkeammaksi ja alkoi kehittelemään jotain askellajia pohkeenväistön ja laukkapiruetin väliltä. Pistin sen ravaamaan keskiravia maneesia ympäri ja pikkuhiljaa lohikäärme alkoi rauhoittumaan normaalille tasolle.
Jesse kolautti puomin takanamme ja ehdin juuri napata satulaan viritetystä kauhukahvasta kiinni, kun tamman perä lähti lentoon. Käänsin toisesta ohjasta Shitan pään melkein kiinni jalkaani ja sain sen pysähtymään.
- Dämn toi tamma on hiilenä. Kuulin Jessen kommentoivan, mutta en vastannut mitään. Pyysin Shitan uudelleen liikkeelle ja koko hevonen nytkähteli allani kuin vähän liikaa viritetty auto.
- Tee ensin päätyihin ja keskelle ympyröitä ravissa ja koita saada se sisäpohkeen ympäri. Voit tehä ympyröiden sisälle voltteja jos se lähtee kiitää, mut älä revi ohjasta.
Tein työtä käskettyä ja voin kertoa, että meno oli sen jälkeen yhtä volttia. Eihän Shita mitään puolipidätettä ja pohkeella hiljentämisiä ymmärtänyt.

- Ei tosta tuu mitään. Tuu tähän keskiympyrälle ja tee siirtymisiä ravista käyntiin. Aina pari askelta kumpaakin, ei liian pitkään. Jesse ohjeisti ja ohjasin tamman linjalle. Muutaman toiston jälkeen Shita ei enää riehunut ylenpalttisesti ja alkoi liikkua vähän rennommin.
- Hyvä. Nyt voisitte mennä ravissa noi puomit pariin kertaan.
Shitan päästyä eroon 'puomipelostaan' onnistuimme kohtalaisen hyvin ylittämään ne ja Jesse kovi laittamassa pari pystyä.
- Ota vähän laukkaa, työstä se sopivaks. Ei liikaa vauhtia, mutta sen täytyy silti edetä. Shitan eteneminen tietysti oli joko nollassa tai sadassa ja sain tehdä melkoisesti töitä, jotta sain sen uppoamaan siihen väliin. Tamma pärskähteli nyrpeänä ja aavistelin, että sillä saattaisi leikata kiinni jossain vaiheessa tuntia.

- Tuu ensin toi punavalkonen oikeessa laukassa ja siitä jatkat vasemmassa laukassa tolle mustavihreelle, okei?
- Voin mä koittaa.. Vastasin ja sain Jesseltä ärtyneen katseen osakseni.
- Koittaa? Sä oot oikeen päättäväisyyden perikuva. Vähän asennetta kehiin.
Näytin pojalle asiallisesti kieltä ja ohjasin Shitan kohti ensimmäistä estettä. En todellakaan ollut vahvimmillani esteillä, mutta toisinaan sitäkin lajia oli harrastettava. Tamma hyppäsi punavalkoisen ihan liian kaukaa, en päässyt hyppyyn mukaan ja tapansa mukaan voikko käytti tilaisuuden hyväkseen ja painoi päänsä alas esteen jälkeen ja pukitti. Lensin alas kaaressa ja laskeuduin selälleni.
- Kakku! Jesse huusi juuri ennen kun koskin maahan. Tunsin keuhkojeni tyhjenevän törmäyksen voimasta ja haukoin henkeäni kuin kala kuivalla maalla. Jesse ilmestyi viereeni ja pudisteli päätään.

- Ootko okei?
- Joo. Vähän ilmat meni vaan pihalle.
- Mä pyydystän ton mustangin. Oot muuten kakun velkaa. Jesse ilmoitti ja nyökkäsin vastaukseksi. Nousin varovasti istumaan ja testailin oliko jotain mennyt rikki. Todettuani itseni vielä ehjäksi ja Jessen saatua Shita kiinni nousin takaisin selkään ja jatkoimme tehtävää. Tällä kertaa sain pidettyä Shitan kurissa ja saimme tunnin lopetettua ilman toista hiekanmaistelua.

07.05.14 - Maastoesteitä

Heidi:
Shita oli varustettu estekamppeillaan, sillä oli silmissään sellainen hullunkiilto, että epäilin tosissani, pysyisinkö selässä koko ajan. Kiristin vielä kypäräni leukahihnaa ja nousin voikon tamman selkään. Suuntasimme maastoon reippain askelin, tarkistin samalla, että jalustimet olivat hyvänpituiset.
Alkuverryttelyt hoidimme pellolla, joka oli määrä jättää kylvämättä tänä kesänä. Shita tuntui oikein dynamiittipötköltä ja sain tosissani pidellä pohkeeni paikoillaan, jotta tamma pysyi kuulolla.
Hypimme muutaman kerran kaatuneen puunrungon ylitse, jonka jälkeen lähdimme maastoesteiden etsintäkierrokselle. Löysimme monta ojaa, kaatunutta puuta ja muutaman litteämmän kivikasan, joiden ylitse oli helppo hypätä. Alamäissä Shita meinasi ensin hieman kompuroida, mutta sai pian tasapainon jälleen kehoonsa ja kompuroinnit jäivät pois.
Maastolenkin jälkeen voikko oli ihan hikinen ja pesin sen haalealla vedellä kokonaan. Kuivatusloimien tehtyä tehtävänsä vein tamman vielä ulos iltapäiväheiniään syömään.

20.07.14 - Ilman satulaa

Heidi:
Hain Shitan laitumelta sisälle, se oli kuoruttanut itsensä mutaan, joka piti ötökät tehokkaasti loitolla, mutta loi ratsastajalle mukavan harjauskokemuksen. Helpompaa olisi ehkä ollut pestä tamma kokonaan, sillä näillä lämmöillä se olisi kuiva jo ennen tallista ulos pääsyä. Kuitenkin kiinnitin auringosta rauhoittuneen tamman viileän käytävän ketjuihin ja hain sen suitset, suojat ja harjat varustehuoneesta.
Aloitin kumisualla ja pyörittelin sitä pitkin voikon kylkiä tasaisella liikeradalla. Näin, kuinka tamma alkoi rentoutumaan entisestään ja pian se lepuutti toista takajalkaansa ja sen silmät olivat puoliummessa. Sukimisen jälkeen poistin pölärillä suurimmat pölyt pois, sen jälkeen otin dandyn ja kävin karvapeitteen läpi sen kanssa. Lopuksi kävin vielä koko hevosen läpi pehmeällä luonnonharjalla, joka nappasi loputkin pölyhiukkaset mukaansa. Suihkutin selvitysainetta jouhiin ja selvitin ne huolellisesti. Asetin suojat ensin takajalkoihin ja sitten etujalkoihin, tässä vaiheessa Shita alkoi jo heräilemään, kun se tajusi pääsevänsä töihin. Nappasin kypäräni naulasta, johon olin sen tuonut ja suitsitin tamman ripeästi.
Talutin neidin ulos ja hyppäsin sen kellertävään selkään korokkeen päältä. Sen selkä oli hieman painunut iän ja laidunmahan myötä, tiesin sen nousevan sieltä vielä laitumen jälkeen treenissä. Tiesin kuitenkin, ettei tamma enää tästä nuorenisi ja muutaman vuoden jälkeen siitäkin aika jättäisi. Taputin Shitaa kaulalle ja pudistelin ikävät ajatukset päästäni, pyysin hevosta eteen puristamalla kevyesti pohkeillani ja naksauttamalla kieltäni.

Shita oli sopivasti rauhoittunut vuosien varrella, sillä minun piti myöntää, etten olisi ikinä noussut nuoren Witchitan selkään ilman satulaa. Nyt tamma kuitenkin kulki kuulolla, ehkä se johtui myös siitä, että olin muuttanut ratsastustyyliäni täysin ostaessani puolet tamman omistajuudesta. Nyt herkän neidin ratsastaminen meni jo rutiinilla, mutta alkuun se oli ollut säpsyilyä kummankin puolesta ja paljon virheitä mahtui vuosien sisään.
Ravissa Shita taipui hieman enemmän oikealle, joten ratsastin sitä enemmän vasempaan kierrokseen ja otin siihen suuntaan useampia taivutuksia. Laukan aikana tamma hieman koitti syttyä ja nähdä omia pikkuhirviöitään kentän pohjassa, mutta topakalla asenteella ja kunnon tehtäväradalla voikko keskittyi jälleen minuun ja osasi käyttäytyä.
Loppuravien jälkeen kävin lyhyen maastolenkin käynnissä. Annoin tamman kävellä vapailla ohjilla ja pidin kiinni sen harjasta ihan varmuuden vuoksi. Shita pysähtyi eräälle niityllä syömään ruohoa ja silittelin sitä hiljakseen sään vierestä. Katsoin, kuinka aurinko värjäsi läheisen metsän lähes tulenpunaiseksi, kello oli lähemmäs kymmenen illalla ja metsä ympärillämme oli hiirenhiljainen. Tämä se vasta oli elämää, mietin mielessäni ja halasin voikkoa onnellisena siitä, että sain omistaa näinkin hienon hevosen.

25.08.14 - Koulukiemuroita

Heidi:
Harjasin Shitan voikkoa karvapeitettä tehokkailla liikkeillä. Se käänteli korviaan kiinnostuneena ympäristön äänistä ja huitaisi kärpäsen pois mahastaan. Vein harjan takaisin harjaboksiin, jonka jälkeen otin neljä violettia pinteliä syliini, samalla, kun ahdoin pintelipatjat niiden sekaan. Hetken päästä kaikissa jaloissa oli täydellisesti käärityt pintelit, Shita kuopaisi oikealla etusellaan hieman tallin lattiaa ja katsoin sitä tuimasti.
Satulahuopa löysi tiensä kellertävään selkään. Tamma käänsi korvansa taaksepäin ja taivutti hieman päätään niin, että näki selkänsä päälle. Nostin koulusatulan huovan päälle ja näin, kuinka Shita meinasi nostaa etujalkansa kuopaisuun. Pieni älähdys pysäytti liikkeen ja sain kiinnittää satulavyön paikoilleen rauhassa. Työnsin kypärän päähäni, irroitin voikon riimun ja vaihdoin tilalle kankisuitset.

Maneesissa ei ollut ketään, joten suljin ovet perässäni ja painoin valot päälle. Shita silmäili ratsastuskenttää kriittisesti ja ilmeisesti päätti, ettei siellä näkynyt mitään ylimääräisiä mörköjä missään piilottelemassa.
Noustuani selkään annoin tamman kävellä rauhassa melkein kymmenen minuuttia, jonka aikana sen lihakset lämpenivät rauhassa ja myös työmotivaatio kerääntyi mukavasti. Otin ohjat tuntumalle ja pyysin sitä raviin. Ratsastin vähän yli tunnin rauhallista koulutreeniä, sillä näin aktiivisen tamman kanssa kannatti aina ottaa vähän rennommin, kuin sellaisen hevosen, joka tarvitsi hieman käynnistysapua. Shita oli hikinen ja pärski tyytyväisenä loppuraveissa, joten tiesin tehneeni työni hyvin.

Tallissa riisuin varusteet reippaasti pois, suihkutin tamman läpi haalealla vedellä ja puin sen päälle vohveliloimen hetkeksi. Sillä aikaa, kun voikon karvapeite sai kuivua, venyttelin sen etu- ja takajalat huolella läpi. Shitan kanssa venyttelyihin oli kulutettu useampikin hetki, että se oli tottunut olemaan rentona. Nyt tamma kuitenkin ojenteli jalkojaan rauhassa ja tyytyväisen näköisenä, ilmeisesti sekin oli ymmärtänyt näiden olevan vain avuksi.
Kuivuttuaan heitin sen päälle fullneck sadeloimen, jossa oli fleecevuori ja vein tamman takaisin tarhaansa nauttimaan ulkoilmasta. Taivaalla roikkui harmaita pilviä melko matalalla, mutta sillä hetkellä ei satanut ja sadeloimen vuoksi herkkähipiäinen Shitakin pärjäisi ulkona pienessä sateessakin.

Valmennukset

01.08.11 - Kouluvalmennus

"Kenkkupäivä Shitalla. Kyllä nämä ML:läiset tammat tuppaavat vain olemaan tuittupäitä sille päälle sattuessaan. No, ei siinä auttanut jäädä Shitan kanssa päivittelemään vaan tamma piti saada ruotuun. Laitoin Heidin ratsastamaan tammaansa reippaasti eteenpäin ja pyytämään sitä siirtymisillä ja ympyröillä kuuliaisemmaksi ja yhteistyöhaluisemmaksi.
Tehtävänä oli ratsastaa jumppaa ympyröillä ja suoristaa hevosta keskihalkaisijalla. Shitan suoristumiset tiedettiin, tamma oli vinkura kuin väännelty rautalanka. Päädystä tultiin keskihalkaisijalle ja pysähdyttiin keskelle. Ravissa jatkettiin toiseen päätyyn ja käännyttiin joka kerta eri suuntaan. Pitkälle sivulle tuli tehdä kaksi volttia. Tehtävää muuteltiin, siihen lisäiltiin juttuja ja otettiin pois. Ihan vain, jotta hevoset eivät alkaneet ennakoimaan tehtäviä vaan joutuivat kuuntelemaan ratsastajan apuja. Lopuksi otettiin sitten vähän reipasta laukkaa isolla keskiympyrällä. Shita pääsi vähän irroittelemaan ja tamma näytti osaavan sen homman hyvin. Heidin ei tarvinnut kuin vähän pyytää ja tamma ampaisi eteenpäin. Nyt emme kuitenkaan hakeneet päätöntä pinkomista, vaan pitkää askelta ja nättiä keskilaukkaa. Heidi joutuikin silloin ratsastamaan Shitaa myös laukassa, jotta laukasta saatiin pyörivää ja hyvää. Parani loppua kohti. Kyllä Shitasta tehdään vielä kouluratsu." - nica

02.08.11 - Estevalmennus

"Tamma oli oikein reipas heti alusta asti. Shita näytti jälleen kerran tammamaisuutensa esittämällä kaikki temppunsa aina pukittelusta säikkymiseen alkuverryttelyissä. Kun aloittelimme hyppäämään niin Shita rauhoittui kuin taikaiskusta. Tamma selvästi keskitti kaiken huomionsa esteisiin. Ainakin se oli kuluttanut enimmät energiat eilisen kouluvalmennuksessa riehuessaan ja nyt alkuverryttelyissä kaahailleissaan ja riekkuessaan. Shita jopa oikeastaan näytti hieman rauhallisemmalta, kun lähdimme ottamaan ensimmäisiä verryttelyhyppyjä.
Edessä olisi tänään rataharjoitus, jota aloitettiin tulemalla rataa paloina. Paloina hypättäessä Shita oikutteli joillakin esteillä. Se esitti olevansa herkkis ja välittäessään siitä, miten se esteille tuotiin, vaikka niillä oli aluksi korkeutta ehkä 60cm. Heidillä oli mennä hermot Shitaan jo muutamaan otteeseen, mutta kun homma rupesi sujumaan ja esteet nousemaan, niin ratsastajakin rupesi rentoutumaan.
Rata tultiin lopussa kokonaisena kahteen otteeseen. Ensin pienempänä ja sitten vähän isompana. Ensimmäinen rata oli Shitalta jotakuinkin fiasko. Tamma kielti kahdesti punavalkoiselle tasaokserille, vaikka paikka oli aivan loistava eikä okserilla oikeastaan ollut kokoa kuin 100cm. Se tuijotti olevinaan esteen alla olevia laatikoita. Käskytin Heidiä räppäämään tammaa raipalla kerran takapuolelle ja tulemaan okserin vielä kerran. Nyt Shita oli sitä mieltä, että okserin pystyi hyppäämään. Toinen rata oli lähestymisiltään huolellisempi ja teiltään huomattavasti parempi. Esteitä olin nostanut noin 20cm. Heidi oli tarkempi myös ratatemmosta, joka oli nyt huomattavasti tasaisempi." - nica

02.01.12 - Estevalmennus

"Rakentelin maneesiin juuri esterataa kun saavuitte Shitan kanssa maneesiin. Tamma kävi jo valmiiksi kierroksilla, joten sait tehdä kunnon alkuverryttelyt, jotta se alkoi kuuntelemaan sinuakin. Vihdoin kun olit tyytyväinen, aloitimme valmennuksen. Pyysin keskittymään oikeisiin teihin sekä lähestymisiin tänään ja neuvoin radan järjestyksen. Hyppäsitte pari verryttelyestettä ja suuntasitte radalle. Olin rakentanut muutaman vähän tiukemman tien, joissa piti keskittyä täysillä. Shita kuitenkin sähläsi radan aikana sen verran, että muutaman lähestymisen kanssa olin aivan varma että koko este kaatuu. Tamma jotenkin sai pelastettua itsensä ja lennätti esteen yli. Pari puomiakin kolahti alas. Toisella kerralla yhteistyönne sujui jo paremmin eikä meno näyttänyt enää päättömältä sähläilyltä, vaan ihan kunnon ratsastukselta. Nostelin pari estettä 160cm ja muutin sarjavälejä hieman. Tulitte radan uudestaan ja Shita loisti ihan täydellisenä, aivan mallisuoritus. Loppuvalmennus sujui jo paremmin ja yhteistyötä alkoi näkymään." - Heidi N.

07.01.12 - kouluvalmennus

"Menin vaihtamaan hevosta ja tälläkertaa sun alla köpötteli kaunis voikon värinen tamma. Saitte verkata kunnolla ja sen jälkeen aloitimme työstämään tammaa. Myös aloitimme tekemällä voltteja, erilaisia teitä että pysähdyksiä. Yhtäkkiä Shita hyppii sivuun ja katsoo suurilla silmillä metsään. Sait kuitenkin rauhoitettua tamman ja kerroit minulle että se näkee joskus mörköjä. Jatkoimme kuitenkin tehtäviä ja huomasin että Shita koitti päästä pois joka kerta ku tulitte samalle kohdalle missä tämä "mörkö" oli. Saitte pari kertaa tulla käynnissä siitä, kunnes se olisi taas rento ittensä. Lopputunnista tehtiin lisäyksiä lävistäjällä molempiin suuntiin ja kaikissa lajeissa. Shita oli ainakin lopputunnista todella rento, kantoi ittensä hyvin ja meni todella nätisti (ilman mörköjä)." - turjake

10.01.12 - Estevalmennus

"Valmennuksen aiheena oli kääntäminen ja laukan säilyttäminen kaarteissa. Aloittelimme hyppäämällä pystyjä volttikahdeksikolla. Tehtävä auttoi teitä löytämään tahtia ja saamaan käännöksiä terävämmiksi. Shita osoittautui kuumaksi ja nopeaksi tapaukseksi joten jouduit tekemään paljon töitä kääntävien apujen läpisaamiseksi. Tamma kun olisi ennemmin vain juossut kiireisesti paikasta A paikkaan B. Kääntämisen onnistuessa näkyivät lähestymiste tahtirikot. Innokas tamma kun ei olisi jaksanut rauhassa tasaisesti lähestyä esteitä vaan mielummin olisi kipittänyt yli huonoillakin askelilla. Kokosit ja pidätit istunnallasi hyvin ja muutaman toiston jälkeen alkoi tahtikin parantua. Seuraava tehtävä oli laukkaympyräkahdeksikolla hypättävä 7 esteen pätkä, jossa este oli jokaisessa leikkauspisteessä. Edellisen tehtävän tiukemmat käännökset olivat selvästi auttaneet, sillä Shita näytti nyt kuuntelevan paremmin niin pidättäviä kuin myös kääntäviä apuja. Keskihalkaisijan suuntaisesti sijoitetut 3 okseria tulivat aluksi tammalle hieman yllätyksenä ja siksi ensimmäisestä ylityksestä tulikin pudotus. Seuraavalle pystylle Shita tulikin paljon varovaisemmin pudotuksesta hieman säikähtäneenä ja siksi hyppy olikin liioitellun korkea. Saitte rytmin kuitenkin nopeasti takaisin kasaan ja seuraava lähestyminen okserille oli oikein sujuva. Suunnan vaihtuessa vasempaan näkyi pientä kömpelyyttä, taitaa olla teille huonompi suunta, mutta taitava hevonen selvitti myös vasemman kierroksen esteet puhtaasti. Hienoa työtä. Tehtävää toistettaessa suorititte koko 7 esteen harjoituksen puhtaasti ja sujuvasti. Myös vasemman takajalan aktivoiminen vasemmalla ympyrällä selvästi auttoi, sillä laukka ei tähän kierrokseen näyttänyt enää niin kömpelöltä. Oikein mukavaa työtä. Hyvin sait Shitan energiaa purettua ja tarkkuutta niin ohjaamiseen kuin lähestymisiin." - Pii

18.01.12 - Estevalmennus

"Verryttelimme alkuun laukassa; kootaan 2 askelta, ratsastetaan eteen 2 askelta. Sait Shitan takaosaan oikein mukavasti lisää aktiivisuutta, joka olikin tarpeen tämänpäiväisissä kokoa ja ratsasta eteen sarjoissa. Aloittelimme 2,5 askeleen pysty-okserisarjalla johon sait ensin koota Shitan laukkaa kolmeen askeleeseen. Kokoaminen oli jo estettä ennen kuumuvalla tammalla selvästi hankalaa, eikä ensiyrittämällä onnistunutkaan. Toisella lähestymisellä nostitte laukan vasta vähän ennen estettä ja yritit pidättää väliin vielä sen neljännenkin askeleen. Näin mahduttiin tähän väliin mukavasti. Seuraavalla ylityskerralla oli tarkoituksena suorittaa väli kahdella askeleella. Nopeana tammana Shita lähtikin hyvin pohkeesta eteen ja väli jäi jopa hieman lyhyeksi. Seuraavassa pysty-pysty-okseri sarjassa haastetta haettiin ensimmäisen välin eteenratsastuksella ja seuraavan kiinniotolla. Eteen ratsastaminen sujui hyvin, yhden askeleen (tai normaalilla laukalla 1,5) väli jäi taas vähän lyhyeksi Jälkimmäinen 2 askeleen väli okserille ei ensiyrityksellä kootessa onnistunut vaan lyheni yhteen ja puoleen. Shita kuitenkin hyppäsi silti kuuliaisesti yli  vaikkakin pudotuksella. Toisella kerralla kokeilimme pitää Shitaa kiinni jo ensimmäisellä välillä ja sitten toisella pidättää rajusti niin istunnalla ja ohjalla. Näin saitkin ensimmäisen välin sopivaksi eikä toinenkaan ollut enää niin tiukka. Parannusta ehdottomasti! Kannattaa varmaan jatkossakin ajatella kuuman tamman kanssa eteenpäin ratsastuksissa vain ikäänkuin päästävänsä vähän ohjaa ennemmin kuin todella pyytävänsä tammaa etenemään, välit kun jäävät teiltä helposti lyhyiksi. " - Pii

27.03.12 - Kouluvalmennus

"Lämmittelyksi kehotin tekemään voltteja ja pysähdyksiä saadaksemme Shitan kuuntelemaan ratsastajaa. Voltit onnistui hyvin kuten pysähdykset joten pyysin parit peruutukset vielä tuntuman varmistukseksi. Shita peruutti nätisti suoraan ja alkoi hakeutua muotoon volteilla, joten pyysin kevyttä ravia. Shita lähti hillitysti, mutta eteenpäinpyrkivästi raviin. Se kuunteli selvästi ratsastajaa koko ajan ja ravissakin tehdyt voltit pysyivät pyöreinä ja Shita työskenteli hienosti. Seuraavaksi siirryttiin takaisin käyntiin, kun oltiin ravattu kumpaankin suuntaan muutamat voltit. Käynnissä tehtiin avo- ja sulkutaivutuksia pitkillä sivuilla, jolloin oli helppo lähteä kulmasta taivuttelemaan. Shita taipui hienosti ja tiesi mitä siltä pyydettiin. Kehotin vaihtamaan suuntaa ja taivutukset sujuivat tällöinkin, joten kehotin siirtymään jälleen raviin, mutta tällä kertaa harjoitusraviin. Ravissa tehtiin tempon vaihdoksia, pitkillä sivuilla lisättyä ravia ja lyhyillä koottua. Shita hidasti ja nopeutti tahtiaan kehuttavasti, ei hosunut eikä löllöillyt vaan askel pysyi aina temmokkaana, vaikka mentiin hitaammin tai nopeammin. Saitte hetken kävellä pitkin ohjin ennen kuin nostettiin käynnistä laukka. Ensin laukkaa suoralla uralla molempiin suuntiin ja keskelle keskiympyrät. Selostin seuraavaksi tehtäväksi vaihtaa laukan käynnin kautta aina keskihalkaisijan keskeltä jolle tultaisiin C:stä. Keskilinja pysyi hyvin suorana ja laukanvaihto onnistui melkein heti. Pari kertaa Shita meinasi nostaa oikean laukan, mutta teki melkein suoraan laukassa vaihdon, vaikka lopulta päätyikin tekemään sen käyntiaskeleen kautta. Vaihdettiin suuntaa muutaman onnistuneen vaihdon jälkeen ja tässä suunnassa vaihto onnistui heti, kun Shita oli perillä siitä mitä tehtäisiin. Lopuksi siirryttiin käyntiin jossa tehtiin pohkeenväistöjä pitkällä sivulla uralta pois ja hetken suoraan, sitten takaisin uralle. Shita astui hyvin ristiin ja näytti pitävän harjoituksesta kaikessa yksinkertaisuudessaan. Kehotin loppuun kiittämään tammaa hyvästä työstä, se oli työskennellyt hienosti." - Jazzumi

Palkinnot, saavutukset, arvostelut

- PP MVA-arvonimi myönnetty 26.03.2012

25.08.2014 - ERJ:n laatuarvostelu - Tulokset
(6+53+14,5+15+10=98,5p.) ERJ-II

20.09.2014 - KRJ:n laatuarvostelu - Tulokset
(18(6+6+6)-41-5-10-8=82p.) KRJ-III

25.09.2014 - YLA:n laatuarvostelu - Tulokset
(30(15+15)-25(13+12)-17-11-4=87p.) YLA2

Kilpailut

Vain sijoitukset näkyvillä, muut kisat näkyvissä täällä

7xKP
23.02.11 - Kimola - PKK/Näyttelyt - Muu kuva: Liikekuva - 4/10 KP (Tuom. Tinka H)
28.02.11 - Artsin ravitalli - PKK/Näyttelyt - Muu kuva: Talvinen kuva - 2/9 KP (Tuom. Lille)
"Hyvällä tekniikalla väritetty kuva, vaikka terävät linjat ja mustat ääriviivat antavatkin kovan vaikutelman. Witchitan etuset jäävät hitusen lyhyiksi, mutta eivät kuitenkaan häiritse kokonaisuutta. Hevosen karva tuo mieleen akhaltekeille tyypillisen kiillon tavanomaisen palominon sijaan."
13.03.11 - Mallaspuro - PKK/Näyttelyt - Muu kuva: Irroittelua - 3/8 KP (Tuom. Kira)
"Kuva on kauniin lennokas ja vauhdikas! Sopii tähän luokkaan kuin nakutettu. Ainoastaan väritystyö ontuu valojen ja varjojen ollessa aika kovareunaisia."
15.03.11 - WiRi - PKK/Näyttelyt - Muu kuva: Hevoset liikekuvilla - 3/12 KP (Tuom. Aatsi)
"Hevosen liike on vangittu kuvaan hyvin ja siinä onkin erinomaisesti voiman tuntua - aivan kuin tamma laukkaisi pian pois raameistaan. Herkkä talvitausta korostaa hyvin hevosen voikkoa väriä ja kuvan väritystyö on erinomaista. Ainoastaan tamman ilme vaikuttaa huolestuneen oloiselta, joka hieman häiritsee kuvan yleisolemusta."
01.04.11 - WiRi - PKK/Näyttelyt - Muu kuva: Liikekuva - KP (Tuom. Lille)
15.05.11 - Heathermoor Heights - PKK/Näyttelyt - Muu kuva: Irroittelua - KP (Tuom. Aatsi)
26.06.11 - Ansakuja - PKK/Näyttelyt - Muu kuva: Lomalla - KP (Tuom. Aatsi)

110 ERJ-sijoitusta
22.02.11 - Mel Seren - Este/ERJ - 160cm - 5/50
24.02.11 - Mel Seren - Este/ERJ - 160cm - 2/50
25.02.11 - Solo - Este/ERJ - 150cm - 3/37
21.03.11 - Crawford - Este/ERJ - 150cm - 3/40
23.03.11 - Crawford - Este/ERJ - 160cm - 2/40
24.03.11 - Crawford - Este/ERJ - 160cm - 5/40
21.04.11 - Scamall Ponies - Este/ERJ - 130cm - 4/40
23.04.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 3/30
23.04.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 5/30
26.04.11 - Järnby - Este/ERJ - 110cm - 2/11
26.04.11 - Järnby - Este/ERJ - 120cm - 2/10
01.05.11 - Solo - Este/ERJ - 140cm - 5/46
04.05.11 - Solo - Este/ERJ - 140cm - 6/46
04.05.11 - Solo - Este/ERJ - 150cm - 5/46
03.05.11 - Hex Stallions - Este/ERJ - 160cm - 7/75
04.05.11 - Hex Stallions - Este/ERJ - 160cm - 3/75
08.05.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 1/30
09.05.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 2/30
10.05.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 4/30
10.05.11 - Wincare - Este/ERJ - 150cm - 4/30
12.05.11 - Viikerlä - Este/ERJ - 120cm - 4/50
12.05.11 - Mel Seren - Este/ERJ - 150cm - 2/5
13.05.11 - Mel Seren - Este/ERJ - 150cm - 1/5
13.05.11 - Mel Seren - Este/ERJ - 160cm - 1/3
14.05.11 - Mel Seren - Este/ERJ - 150cm - 1/5
15.05.11 - Mel Seren - Este/ERJ - 150cm - 2/5
15.05.11 - Mel Seren - Este/ERJ - 160cm - 1/3
16.05.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 4/30
16.05.11 - BB. Steeds - Este/ERJ - 150cm - 3/40
17.05.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 4/30
17.05.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 3/30
22.05.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 2/50
23.05.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 3/30
25.05.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 3/30
30.05.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 5/30
30.05.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 3/30
01.06.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 3/30
02.06.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 4/30
04.06.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 5/30
05.06.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 5/30
07.06.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 5/30
07.06.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 28/30
17.06.11 - Mel Seren - Este/ERJ - 140cm - 2/22
25.06.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 4/30
26.06.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 4/30
19.07.11 - Västerby - Este/ERJ - 150cm - 3/50
24.07.11 - Västerby - Este/ERJ - 150cm - 3/50
26.07.11 - Hengenvaara - Este/ERJ - 100cm - 1/40
26.07.11 - Hengenvaara - Este/ERJ - 110cm - 4/40
27.07.11 - Hengenvaara - Este/ERJ - 100cm - 2/40
27.07.11 - Hengenvaara - Este/ERJ - 110cm - 4/40
30.07.11 - Hengenvaara - Este/ERJ - 110cm - 6/40
01.08.11 - Mel Seren - Este/ERJ - 160cm - 5/30
03.08.11 - Miitsu - Este/ERJ - 160cm - 2/40
18.08.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 3/30
06.08.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 4/30
08.08.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 1/30
08.09.11 - Atlas - Este/ERJ - 140cm - 2/15
19.09.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 5/30
20.09.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 1/30
20.09.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 1/30
22.09.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 3/30
23.09.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 5/30
06.10.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 1/30
13.10.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 4/30
14.10.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 3/30
15.10.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 1/30
21.10.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 3/30
22.10.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 1/30
23.10.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 3/30
11.11.11 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 4/30
23.11.11 - Lyne Stud - Este/ERJ - 150cm - 1/50
01.01.12 - Wincare - Este/ERJ - 160cm - 5/30
02.01.12 - Wincare - Este/ERJ - 160cm - 5/30
03.01.12 - Wincare - Este/ERJ - 160cm - 5/30
04.01.12 - Wincare - Este/ERJ - 160cm - 1/30
06.01.12 - Wincare - Este/ERJ - 160cm - 2/30
30.01.12 - Twisty Puzzle - Este/ERJ - 160 cm – 2/30
31.01.12 - Twisty Puzzle - Este/ERJ - 150 cm – 2/30
31.01.12 - Twisty Puzzle - Este/ERJ - 160 cm – 2/30
01.02.12 - Twisty Puzzle - Este/ERJ - 150 cm – 3/30
04.02.12 - Twisty Puzzle - Este/ERJ - 150 cm – 3/30
20.01.12 - Hex Sporthorses - Este/ERJ - 120cm - 7/50
22.01.12 - Praya Sporthorses - Este/ERJ - 150cm - 2/30
24.01.12 - Praya Sporthorses - Este/ERJ - 150cm - 2/30
29.01.12 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 5/30
30.01.12 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 5/30
01.02.12 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 1/30
31.01.12 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ-CUP - 160cm - 2/154
25.02.12 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 3/30
26.02.12 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 1/30
11.03.12 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 5/30
11.03.12 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 1/30
21.03.12 - Pyrr Warmbloods - Este/ERJ - 160cm - 8/100
25.02.12 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 3/30
26.02.12 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 1/30
11.03.12 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 5/30
11.03.12 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 1/30
23.02.12 - Bairdon - Este/ERJ - 150cm - 1/60
25.02.12 - Bairdon - Este/ERJ - 140cm - 3/60
30.08.12 - Mel Seren - Este/ERJ - 160cm - 2/7
31.08.12 - Mel Seren - Este/ERJ -160cm - 4/11
02.09.12 - Mel Seren - Este/ERJ - 160cm - 2/11
30.09.12 - Dark Side Trakehners - Este/ERJ-CUP - 160cm - 19/199
08.10.12 - Mel Seren - Este/ERJ - 150cm - 3/30
02.09.13 - Kirbera - Este/ERJ - 160cm - 4/30
05.09.13 - Kirbera - Este/ERJ - 160cm - 4/30
14.08.14 - Mel Seren - Este/ERJ - 160cm - 1/30
16.08.14 - Mel Seren - Este/ERJ - 160cm - 3/30

41 KRJ-sijoitusta
10.03.11 - Demon Hall - Koulu/KRJ - Helppo A - 7/50
11.03.11 - Demon Hall - Koulu/KRJ - Helppo A - 6/50
12.03.11 - Huvitus - Koulu/KRJ - Helppo A - 3/30
16.03.11 - Seneca - Koulu/KRJ - Helppo A - 6/50
14.04.11 - Freistingar - Koulu/KRJ - Helppo A - 3/50
11.05.11 - Riiviöt - Koulu/KRJ - Helppo A - 7/40
13.05.11 - Mel Seren - Koulu/KRJ - Helppo A - 4/30
04.08.11 - Mel Seren - Koulu/KRJ - Helppo A - 4/30
06.08.11 - Mel Seren - Koulu/KRJ - Helppo A - 3/30
12.10.11 - Järnby - Koulu/KRJ - Helppo B - 5/28
12.12.11 - Vivaldio - Koulu/KRJ - Helppo A – 4/50
15.12.11 - Vivaldio - Koulu/KRJ - Helppo A – 2/50
16.12.11 - Strand Belgiums - Koulu/KRJ - Helppo A – 2/50
19.12.11 - Welbyn yksityiset - Koulu/KRJ - Helppo A – 5/50
03.02.12 - Aavan Suomenhevoset - Koulu/KRJ - Helppo A – 3/50
04.02.12 - Aavan Suomenhevoset - Koulu/KRJ - Helppo A – 6/50
29.08.12 - KRJ Cup - Koulu/KRJ - Helppo A - 34/445
17.02.13 - Sakaristi - Koulu/KRJ - Helppo A - 7/50
18.02.13 - Mörkövaara - Koulu/KRJ - Helppo A - 5/40
19.02.13 - Mörkövaara - Koulu/KRJ - Helppo A - 2/40
24.02.13 - Mörkövaara - Koulu/KRJ - Helppo A - 6/40
05.09.13 - Huvitus - Koulu/KRJ - Helppo A - 1/40
06.09.13 - Huvitus - Koulu/KRJ - Helppo A - 4/40
07.09.13 - Huvitus - Koulu/KRJ - Helppo A - 3/40
08.09.13 - Huvitus - Koulu/KRJ - Helppo A - 1/40
09.09.13 - Huvitus - Koulu/KRJ - Helppo A - 2/40
10.09.13 - Huvitus - Koulu/KRJ - Helppo A - 5/40
14.03.14 - Funnel - Koulu/KRJ - Helppo A - 3/50
15.03.14 - Funnel - Koulu/KRJ - Helppo A - 2/50
20.03.14 - Halden - Koulu/KRJ - Helppo A - 5/40
21.03.14 - KK Bailador - Koulu/KRJ - Helppo A - 2/50
22.03.14 - KK Bailador - Koulu/KRJ - Helppo A - 4/50
24.03.14 - Halden - Koulu/KRJ - Helppo A - 4/40
10.04.14 - Fiktio - Koulu/KRJ - Helppo A - 5/40
11.04.14 - Marike - Koulu/KRJ - Helppo A - 2/60
14.04.14 - Marike - Koulu/KRJ - Helppo A - 2/60
14.04.14 - Kevätrinteen - Koulu/KRJ - Helppo A - 6/40
25.04.14 - Rimeyard - Koulu/KRJ - Helppo A - 2/100
26.04.14 - al Najya - Koulu/KRJ - Helppo A - 2/50
28.04.14 - Rimeyard - Koulu/KRJ - Helppo A - 5/100
16.05.14 - Fiktio - Koulu/KRJ - Helppo A - 3/40

7 KERJ-sijoitusta
19.06.11 - Mel Seren - Kenttä/KERJ - CCI/CIC* - 1/12
10.09.11 - Atlas - Kenttä/KERJ - CCI/CIC* - 1/5
05.07.11 - Seppele - Kenttä/KERJ - CCI/CIC1 - 1/4
19.07.11 - Heathermoor Heights - Kenttä/KERJ - CCI/CIC1 - 2/4
21.04.14 - al Najya - Kenttä/KERJ - CIC2 - 7/50
14.05.14 - Susiraja - Kenttä/KERJ - CIC2 - 2/50
29.05.14 - Susiraja - Kenttä/KERJ - CIC2 - 5/41

Ulkoasu © Maiju V. 2013